1.600.000..

..spirituele mensen lopen er rond in Nederland. Ok. Dit lees ik vandaag in het nieuwe glossy special edition magazine “Mind & Body” van Flair. En, dat is nog niet alles, men verwacht dat het er in de toekomst alleen nog maar meer zullen worden, o.a. door zaken als klimaatverandering en de kredietcrisis. Hierdoor wordt het steeds hipper om bewust te leven. Nee, ik heb ze niet zelf geteld, dit komt uit een bron van het NRC. Dit soort wetenswaardigheden boeien mij enorm. Als ik dit lees, word ik direct overvallen door een tsunami aan vragen. Hoe meten ze dit? Wie is ‘men’? Hoeveel mensen hebben mee gedaan aan het onderzoek? Wat was het voor onderzoek? Wie zijn deze mensen? En nog belangrijker: Wat is de definitie van een spiritueel mens? Het woord ‘spiritueel’ draagt naar mijn mening een behoorlijke lading met zich mee, een soort rugzak die met name in de afgelopen jaren behoorlijk qua gewicht is toegenomen. Het wordt heel makkelijk gebruikt, het is een soort modewoord geworden (maar dan zó vorige eeuw), en naar mijn mening heeft het haar oorsprong volledig verloren. Voor mij heeft spiritueel zijn niets met klimaatverandering te maken. Is iemand die let lampjes gebruikt, een timer op zijn stopcontact heeft en afentoe wat vaker met de fiets gaat een spiritueel mens? Ok, kredietcrisis kan zeker een bepaalde impuls tot bewustwording geven, en geeft zicht op materiële behoeftes en de vraag: wat is nu echt belangrijk voor mij? Beide zaken komen echter voor mij niet in de buurt van wat voor mij een spiritueel mens is. Het wierookverbruik, het aantal keren op een dag mediteren, kruidenthee inname, het op je hoofd staan om 5 uur in de ochtend en verre reizen naar India maken trouwens ook niet. Maar wat dan wel, vraag ik me zelf hardop af. Het eerste antwoord wat in mij opkomt is: Kun je zijn met wat er is. In al zijn totaliteit, met alles wat zich aandient, en met volle aandacht en observatie, kun je dan zijn met wat er is. Leuke én niet leuke situaties. Een tweede antwoord wat in mij opkomt is: Neem je volledige verantwoordelijkheid voor hoe jij je voelt en waar je nu bent in het leven, zonder hiervoor iemand buiten jezelf nog langer de schuld te geven. En als derde antwoord komt er in mij op: kun je met honderd procent aanwezigheid en aandacht in het nu leven. Dit zijn voor mij spirituele kwaliteiten die iemand tot spiritueel mens maken. En dat is niet niks. Want het boek ‘de kracht van het nu’ van Eckhart Tolle lézen, is iets wezenlijks anders dan de kracht van het nu léven. (ik heb het boek zelf trouwens ook gelezen en ervaar het als een grote uitdaging om dit in de praktijk toe te passen). En ja, tuurlijk is het mooi om bewust met de aarde om te gaan en daarmee met het klimaat(verandering), maar ga maar is bewust om met jezelf, met je eigen lichaam, je kinderen, je partner etc. en tuurlijk is de klimaatverandering belangrijk, maar ga maar is om met alle veranderingen in je eigen leven, dat vind ik al een behoorlijke klus. Het leven is een grote verandering. En, als je écht wilt weten of je een spiritueel mens bent, ga dan een weekje logeren bij je ouders, of breng een hele dag door met kinderen (of pubers..), of doe is een stiltedag..Ik noem mezelf liever een spirituele student, met het leven als grote leraar en met James als mijn huis,tuin (balkon) & keuken goeroe.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares