Aardig of eerlijk

Het verlangen om aardig gevonden te worden, ik zou er een oscar mee kunnen verdienen. Ik heb vaak genoeg dingen gezegd, gedaan, een compliment gemaakt, met iemand afgesproken, mijn mond gehouden, iets gelaten, ergens langer gebleven, iemand gebeld of gemaild of mezelf klein gemaakt om aardig gevonden te worden. Het meest wonderlijke van dit vrij menselijke verlangen is dat het je niets oplevert. Althans, tot die conclusie ben ik gekomen. Al enige tijd geleden hoor, maar om van aardig naar eerlijk (trouw aan jezelf, aan je gevoel) over te stappen, dit gaat niet over één nacht ijs. De rol van pleaser zit zo diep geworteld, dat die heel fijntjes en subtiel afentoe om de hoek komt kijken. Het is ook spannend om dat verlangen minder te voeden en mezelf de vraag te stellen: waarom wil ik aardig gevonden worden. Zelfs als dit ten koste gaat van mezelf, waar ik voor sta en wat voor mij goed voelt. Waar pas ik me aan, waar zeg ik niet wat ik eigenlijk wil zeggen, waar ben ik niet mezelf en waar durf ik mezelf niet totaal te claimen. Eerlijk zijn, naar jezelf, en daarmee naar je omgeving, is elke dag weer opnieuw een mooi experiment. Daarnaast is het wat mij betreft waar het écht om gaat.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares