All we need is..

Weet je, zeg ik tegen vriendin R. als we uit de sportschool lopen, ik kan echt zien hoeveel ik op relaties heb geplakt, jaren lang, wat zeg ik, levens lang. Ik liep gisteren over straat, vervolg ik verder, en kon opeens voelen hoe ik mezelf voor de gek heb gehouden en daarmee in een illusie heb geleefd. Het gaf me een beetje een onwennig gevoel, alsof ik helemaal opnieuw begin en me op een hele nieuwe échte manier aan het verhouden ben tot relaties. Ja, zegt ze, je moet echt van jezelf houden, daar gaat het om. R. en ik delen graag onze inzichten op het gebied van relaties en zo ook deze ochtend. We hebben meestal best wel veel (nieuwe) inzichten, dus dat is altijd fijn delen. Een relatie is geen upgrade, zegt ze. Nee, zeg ik, eigenlijk gaat het alleen maar over verdiepen. Ik moet in mezelf lachen, want het woord ‘ingrade’ komt in me op. Ook gaat het alleen maar om dit moment, wat er nu is. We hoeven nergens naartoe met een relatie, behalve te omarmen wat zich nu aandient. Er is niets wat iemand mij kan geven, wat niet al binnen in mij zit. Wat ik merk, zeg ik, is dat we kunnen praten over de relatie met jezelf en van jezelf houden, maar dit ook echt te leven, dat is echt even andere koek. Maar ja, dat is met alles zo, het gaat erom dat we het leven. Weet je, zeg ik, dat écht binnenlaten van iemand anders, poeh, dat is me wat zeg. Ik zet elke dag stappen hierin en kan zien wanneer er weer een beschermlaagje wegvalt. Al die beschermlaagjes die we hebben opgebouwd om maar niet gekwetst, geraakt of afgewezen te worden, het zijn er best veel. Bij het dag zeggen kijk ik haar aan. Weet je, zeg ik, en eigenlijk is het gewoon heel verdrietig, als we mensen niet echt binnenlaten. We willen allemaal hetzelfde, en dat is liefde. Terwijl ik naar huis loop besef ik mij hoe we onszelf eigenlijk voor de gek houden met het idee dat er ergens een speciaal iemand is, die ons iets gaat geven wat wij denken nodig te hebben. Al die liedjes, films en boeken over relaties, ze geven geen eerlijke reflectie van waar het werkelijk om gaat. Of zoals de Beatles al zongen : All we need is love. Ik mis een belangrijk woord in deze titel, namelijk self. All we need is self love.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares