Bij jezelf zijn

Ik had een leuk gesprek vanmiddag met een cliënte (oud collega) van mij voordat ze bij mij op de tafel kwam liggen. Waarom kunnen we eigenlijk niet gewoon altijd vrolijk zijn, vroeg ze zich af. Geweldige vraag. Ik vertelde dat het wel mogelijk is om altijd vreugde te voelen, maar dat we veels te afhankelijk zijn van wat er buiten om ons heen gebeurt. Een vriendje maakt het uit, wij zijn verdrietig. Op ons werk gebeurt er iets, wij zijn van slag. Iemand zegt iets onaardigs, onze dag is meteen niet meer leuk. We laten ons (en hoe we ons voelen), sterk beïnvloeden door dingen die buiten ons gebeuren. Maar als we een goeie relatie met onszelf hebben, en onszelf geweldig vinden, dan zullen we minder snel geraakt worden door dat wat er om ons heen gebeurt. Ze vroeg me na de sessie hoe je dat doet, bij jezelf komen en een relatie met jezelf hebben. Ook alweer zo’n geweldige vraag. Stap voor stap, keep it simple. Ik vroeg haar hoe ze ’s morgen opstaat. Ze vertelde me dat als ze wakker wordt meteen haar telefoon checkt. Ok, zei ik, dan ben je dus eigenlijk meteen al met iets buiten jezelf bezig en ben je dus niet met jou. Dit kon ze horen. Ik stelde voor om als ze in de ochtend wakker wordt, heel even te blijven liggen en te voelen hoe het met haar gaat, hoe haar lichaam voelt. Ik noem dit inchecken bij jezelf. Ik legde haar een meditatie uit, die ze kan doen als ze wakker wordt. Zie je lichaam als een vliegtuig, zei ik, en check in bij jezelf. Hoe gaat het met me? En dan? Dan kan je je telefoon pakken maar dan pak je je telefoon terwijl jij met jou bent. Terwijl ik met haar sprak en nu ik dit zo schrijf, kan ik voelen hoe simpel het leven is. Weet je, zei ik tegen haar, je hoeft echt niet een hele dag ergens ver weg te gaan mediteren en in een ongemakkelijke houding te gaan zitten. Gewoon vijf minuten en dan ga je weer door. Ik bedoel, je moet ook gewoon studeren, toch? En zo was het, en over twee weken komt ze weer en gaat ze me vertellen hoe het gegaan is. Het leuke is, het is allemaal ok, als we maar bereid zijn om andere keuzes te maken.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares