Blije kip, blij ei

“Dus jullie kippen lopen écht de hele dag vrij rond”, vraag ik de meneer achter de kaas marktkraam op de wekelijkse IJburgse markt op zaterdag. Dit staat namelijk op een bordje bij de dozen met scharreleieren. Hij beweert van wel. Ik las laatst weer een artikel over het welzijn van de Nederlandse kip en daar word ik niet heel blij van. Ik maak de doos met eieren open en check het nummer wat erop staat. Iedereen om mij heen staart mij aan en vraagt zich af wat ik aan het doen ben. Ik check het nummer, vertel ik, want ik koop graag eieren waarvan het nummer met een ‘0’ begint. Niemand bij de marktkraam is hiervan op de hoogte, ook de man die naast mij staat niet, en nieuwsgierig luistert hij met het gesprek mee. Een blije kip legt blije eieren, zo vertel ik verder. Alle eieren hebben nummers, en als het met een ‘0’ begint, zijn het eieren van kippen die in ieder geval vrij kunnen bewegen. Tja, van zo’n volgepropt hok kan niemand blij worden toch, dus een kip ook niet. De kaasmeneer vertelt over een vriend van hem die koeien houdt voor de slacht en dat daar in de stal sinds kort muziek aanstaat. Daar worden ze rustig van, zo zegt hij. Wat draait ‘ie voor muziek dan, vraag ik. Iets van Bach ofzo, klassieke muziek. En is het vlees ook lekkerder vraag ik hem. Dat wist hij niet, maar het werkt wel. Terwijl James beneden een heerlijk blij ei aan het bakken is, stel ik me voor wat er zou gebeuren als ze Chris James draaien in de stal van die koeien. Dan zouden we pas écht rustige koeien hebben…..(en super liefdevol!).

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares