Blue Monday

Een reclamebureau wilde in 2005 voor een klant in de reisbranche hun aantal vliegvakanties naar de zon doen toenemen. Wat doe je dan? Je bedenkt een goed concept, ‘Blue Monday’ genaamd, en je hoopt dat het aanslaat. En dat deed het. Twaalf jaar na dato hebben we het er nog steeds over en wordt de derde maandag van januari flink uitgemeten in de media. Vandaag hebben we massaal de blues, en als je die niet hebt, dan hebben we toestemming om die te hebben. We mogen het weer de schuld geven, het gebrek aan zonlicht, al die goede voornemens die we niet volhouden of dat we voorlopig niets leuks in het vooruitzicht hebben. Een meesterlijk staaltje reclamewerk, ik kan niet anders zeggen. Maar dat niet alleen. Het is ook een meesterlijk staaltje van hoe we graag de schuld van hoe we ons voelen buiten onszelf willen leggen.  Als mensen tegen mij zeggen dat ze met  het verkeerde been uit bed zijn gestapt, zeg ik altijd dat het óf het linker- óf het rechterbeen is, en de rest een eigen keuze is. Niet altijd leuk om te horen, maar aangesproken worden op je eigen verantwoordelijkheid verdient meestal niet de publieksprijs. Ik vind het fascinerend hoe we ons door de media en een slimme marketingstrategie, die puur gericht is op geld verdienen, van de wijs laten brengen. Ik weet niet meer met welke been ik uit bed ben gestapt vanmorgen, maar ik heb wel besloten dat ik er een mooie dag van ging maken. Dat had ik eigenlijk gisteravond al besloten, toen ik naar bed ging. Ja, het wordt laat licht en het is behoorlijk koud buiten. So what? Ik heb een extra dikke trui aangetrokken en ik slaap al dagen met een kruik én angora bedsokken (aanrader). Ik was al vroeg wakker en begon mijn dag met het luisteren naar een inspirerende audio.  Ik heb de tijd genomen om rustig aan te kleden, lunch klaar te maken en heb onderweg naar werk met mijn zus bij gekletst. Ik had zin om naar werk te gaan en om mijn collega’s te zien. Na de lunch heb ik een korte wandeling gemaakt met mijn collega, want de zon scheen volop. Ik noem dat altijd wintersport weer, als het zo koud is maar wel zonnig. Ik ben op tijd naar huis gegaan, heb boodschappen gedaan en zit nu heerlijk thuis achter mijn laptop. Geen blues te bekennen bij mij, want het is vandaag gewoon weer een nieuwe dag. Zoals het elke dag een nieuwe dag is. We geven de dag weliswaar een naam, omdat dit handig is, maar het blijft een dag als alle anderen. Elke dag draait de aarde in een baan om de zon en begint er weer een nieuwe dag. Of die dag blauw, rood, paars of roze is, ligt niet aan de dag. Het is aan mij de keuze hoe ik wakker word en hoe ik mij vanaf dat moment door de dag, of eigenlijk, door de ruimte heen beweeg. Welke kwaliteit van zijn kies ik, in elk moment weer? Er kan van alles in de media geroepen worden, maar het is in mijn ervaring de kunst om daar zo min mogelijk tot niet naar te luisteren. Het zijn mijn eigen keuzes die mijn dag bepalen, ook vandaag.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares