Cereals en hagelslag

Wist je dat ons brein 20 minuten nodig heeft om te registeren dat we vol zitten, vroeg mijn nichtje Anne mij vanmorgen tijdens het ontbijt. Ja, dat klopt zei ik, en soms vergeet ik dat nog weleens, dan eet ik net iets meer dan nodig. Er ontvouwde zich een mooi gesprek over eten en wat wel en niet goed voelt. Over eten waar je misselijk van wordt, over pizza en ice sandwiches, en over haar moeder (mijn zus) en hoe zij haar kinderen opvoedt op het gebied van eten. We hebben nu helemaal geen snoep meer, zei Anne mij, mama heeft niets meegenomen met de verhuizing. Wow, zei ik, echt waar? Wat goed (jaren geleden waren er in hun huis nog lades vól met snoep, hetgeen altijd erg fijn was bij bezoekjes en oppasmomenten). En hoe zit het met de cereals? Die mogen we alleen in het weekend. Ik vertelde Anne over haar omi (mijn moeder) en hoe wij vroeger altijd cereals mochten en dat we altijd veel (zoet) broodbeleg hadden. Iets wat mijn zus lange tijd gedachteloos heeft overgenomen. Tja, zo gaat dat, we doen veel dingen hetzelfde als onze ouders, ook al willen we dit soms niet. Nu is mijn zus een inspirerend voorbeeld in de veranderingen die ze heeft doorgevoerd bij haar kids, zeker toen ze ook merkte dat een van haar kinderen last had van bijvoorbeeld suikers en chocola. Hagelslag eet ik bijna nooit meer zei Anne, met een lichte teleurstelling in haar stem. Koopt mama dat niet dan? Jawel, het is er wel, maar als ik het wil, moet ik er echt om vragen. Dan vraagt mama: welke dag is het vandaag, en als het dan geen zondag is, zegt ze wacht maar op zondag, dan mag je hagelslag. En cola? Cola mag ik zoiezo niet, alleen als we uiteten zijn. En als je logeert bij je oom en tante, dacht ik bij mezelf. Cola zero wel te verstaan….(favoriet van James). Volgens mij nog slechter dan gewone cola. Misschien volgende keer ook maar het goede voorbeeld geven en de cola zero niet kopen. Ook ik ben geneigd om bij logeerpartijen nét andere dingen te kopen dan ik normaal toe terwijl de logeerpartij uiteindelijk niet gaat om de hoeveelheid lekkers of cola maar om onze aandacht en aanwezigheid. Wij hebben vrijwel geen enkel zoet broodbeleg in huis en het leuke is, als het er niet is, dan wordt het ook niet gemist. Het is best cliché maar toch echt waar: goed voorbeeld doet goed volgen…

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares