De overgang

Er wordt aan de aanwezige vrouwen in het publiek gevraagd wie er momenteel geen stress ervaart in haar leven. Twee handen gaan omhoog, waarvan eentje van mij is. Stress is funest voor de overgang. Altijd moe? Vrijwel alle handen gaan omhoog. Moe zijn is een basis ingrediënt van het leven geworden, zo ook voor vrouwen in de overgang. Het pop-up Overgangscafé in VondelCS is gevuld met een selecte groep vrouwen en met het duo Isa Hoes en Medina Schuurman, overgangservaringsdeskundigen, die het taboe rondom de overgang willen doorbreken.

Voor mij zit er geen enkel taboe rondom de overgang. Het hoort bij het vrouw zijn, net als de menstruatie, en daar zeg ik volop ‘ja’ tegen. Sinds een tijdje praat ik er maar wat graag over, zowel voor mijn werk, maar ook met vrouwen om mij heen. Het is een fase in mijn leven die ik omarm en waar ik deze week, de Week van de Overgang, aandacht aan besteed voor Nieuws.nl. Ik zit al een tijdje in de premenopauze en ik ervaar dit als een nieuwe fase in mijn leven, die om verdieping vraagt en om een vernieuwde relatie met mezelf. Ik ben nieuwsgierig van aard, altijd al geweest, en ook nu wil ik weten wat het betekent, de premenopauze, en wat er verandert in mijn lichaam.

Zo heb ik twee inspirerende vrouwen geïnterviewd, waarvan eentje, huisarts Nora Hendriks, het boek  ‘Het menopauze taboe’ heeft geschreven. Dat boek lees ik af en toe, omdat ik het leuk vind om te weten wat er zoal hormonaal gebeurt in mijn lichaam. Daarnaast verdiep ik me in supplementen en in hoe ik mezelf, indien nodig, met body-identieke hormonen kan ondersteunen.  Zo had ik een aantal weken geleden opeens last van nachtzweten. Ik werd er elke nacht wakker van. Sinds ik ashwagandha slik, een planten supplement, heb ik nergens meer last van. Nachtzweten heeft met een daling van het hormoon progesteron te maken, wat er ook voor zorgt dat je rond 04:00 uur wakker wordt. Dat word ik nog steeds, maar laat dat nou net mijn favoriete moment van de dag zijn. Ik slik het nu elke avond, samen met magnesium, een onmisbaar mineraal wat eigenlijk elke vrouw zou mogen slikken. De combinatie van de twee heeft een positieve impact op je nachtrust. Ook Chlorella doet mijn lichaam goed momenteel, maar dit verschilt uiteraard per lichaam.

Ik heb geleerd dat B12 en vitamine D belangrijk zijn. De opname van B12 daalt naarmate we ouder worden. Een gebrek aan B12 kan voor behoorlijk wat klachten zorgen. Tijdens het Overgangscafé wordt aangeraden om jaarlijks een bloedtest te laten doen. Daar ben ik zelf vorig jaar mee begonnen en ik heb gisteren mijn afspraak voor dit jaar gemaakt bij een integrale geneeskunde praktijk. We kunnen als vrouwen preventief veel doen, waardoor de overgang niet als ondergang hoeft te voelen.

De lijst met klachten waar vrouwen last van kunnen krijgen is enorm. Het gaat vaak over klachten als het over de overgang gaat, valt mij op, zo ook gisteren tijdens het pop-up café. Ik begrijp dat wel, want veel vrouwen hebben ook klachten. De vraag is of al die klachten nodig zijn en wat al die klachten vertellen over onze manier van leven als vrouw. Wat als we al veel eerder, voordat we in de menopauze terechtkomen, keuzes maken die ondersteunend zijn voor ons lichaam, zoals minder tot geen koffie, alcohol, zetmeel (in mijn geval gluten) en suiker. Wat als we al veel eerder, voordat ons lichaam stopt met menstrueren, nee zeggen tegen alles wat niet liefde is en voor wat meer wasverzachter kiezen in ons leven.

Voor mij vraagt deze fase niet alleen om andere keuzes, maar ook om een stapje terug te doen. Niet een stapje terug uit de wereld, want daar stap ik graag volledig in. Maar een stapje terug in mezelf, naar binnen, waarbij ik het leven veel meer observeer vanachter mijn ogen, in plaats van die continue blik naar buiten. Die blik die nog iets wil of nodig heeft. Des te meer ik observeer en leef met het besef dat daarbuiten niets te halen valt en dat ik daarbuiten niets hoef op te lossen of te veranderen, ervaar ik meer rust, heb ik meer energie, ben ik minder moe en is het veel stiller. Vooral die stilte is, in een wereld waarin er steeds meer lawaai en afleiding is, geen overbodige luxe.

 

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares