Dronken geschiedenis

Beste mensen van Comedy Central,

Zojuist las ik op Nieuws.nl dat jullie een nieuw programma hebben dat Drunk History heet. Beschonken BN’ers die geschiedenisles geven op televisie. Ik had hier nog niets over gehoord en merk dat ik bij het lezen van het artikel even stil werd. Dat heb ik wel vaker, eigenlijk steeds vaker, als ik iets lees, zie of hoor waarvan ik weet: dit brengt geen reflectie van liefde noch evolutie, terwijl dit juist zo hard nodig is in deze tijd.

Mijn naam is Mariette Reineke en ik ben mede-initiatiefnemer van Stichting Verkering met Jezelf. Onze visie, maar vooral onze eigen ervaring, is dat de relatie met onszelf de allerbelangrijkste is. Hier is weinig tot geen aandacht voor in de maatschappij; niet in het onderwijs, niet in de politiek, niet in de zorg, en ook niet op televisie. Eigenlijk nergens in de media. Ik werk zelf in de media, dus ik spreek uit ervaring.

Wij organiseren regelmatig avonden voor ouders, waaronder ook de avond Help, mijn puber drinkt in het Gooi. Veel jongeren drinken alcohol, op jonge leeftijd, en ook steeds meer sterke drank. Dat gebeurt niet alleen in het Gooi, maar overal. Wij stellen onszelf hierbij de vraag: waarom is dit? Waarom drinken jongeren, maar ook: waarom is het zo geaccepteerd in onze maatschappij dat we ons massaal verdoven, vergif in ons lichaam stoppen en weggaan bij onszelf? Het alcoholgebruik heeft onze samenleving 2,6 miljard euro gekost in 2016. Ik durf te beweren dat dit de jaren erna niet minder is geworden, wellicht zelfs meer.

Waar ligt onze verantwoordelijkheid? Als mensen, als ouders, als politiek, als journalisten, maar ook als programmamakers, zoals jullie. Wat willen wij de volgende generaties meegeven? Dit is een vraag die we onszelf veel vaker mogen stellen. Elke keuze die we maken, heeft een impact en draagt een verantwoordelijkheid in zich. Ik ben nieuwsgierig wat jullie intentie is met jullie programma. Jullie geven geschiedenisles, maar wat gaan we doen dat de geschiedenis zich niet continu blijft herhalen, zoals dit nu het geval is?

Fijne dag en hartelijke groet,

Mariette Reineke

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares