Druk druk druk

We zijn behoorlijk druk met z’n allen, misschien wel drukker dan ooit. Hoe gaat het? wordt regelmatig beantwoord met druk valt mij op en ik betrap mezelf er ook soms op. Doordat we nu eigenlijk vier levens hebben, niet alleen werk en privé, maar ook online en offline, vragen we behoorlijk veel van onszelf. Dat er zoveel mensen een opgebrand gevoel hebben, verbaast me niets. We hebben een constant gevoel van ‘busyness‘, een woord dat ik tegenkwam in een artikel deze week. We staan dus eigenlijk constant ‘aan’, klaar voor actie, waarbij we ons eigenlijk vrijwel meteen bij het opstaan al overweldigd voelen. Zo merkte ik maandag ochtend toen ik op werk zat dat ik even zo’n overweldigd gevoel had. Het was een volle week en weekend geweest en het was tijd voor een stop moment. Niets ernstigs, maar wel dat ik merk dat ik weer even wat andere keuzes mag maken. Wat ik ervaar is dat het niets met werk te maken heeft of alle dingen die ik te doen heb. Dat blijft zo, en het wordt ook niet minder. De vraag is echter: in welke kwaliteit doe ik alles wat ik doe en ben ik er zelf helemaal bij. Drukte vraagt om nog meer aanwezigheid in mijn lichaam en telkens maar één ding tegelijk doen, met al mijn aandacht. Dat afmaken, en dan door naar het volgende. Tussendoor even kort contact maken met mijn lichaam en checken of ik er nog ben. Ook merk ik dat ik me nog veel laat afleiden, met name door mijn telefoon. Ik hoef niet bij elk geluidje op te springen en meteen reactie te geven. Die telefoon kan best wel even zonder mij, ook al denk ik soms van niet. Ook hierin maak ik andere keuzes deze week en merk ik wat dit met mij doet. Het mooie is, mijn week voelt al heel anders, terwijl er om mij heen niet echt veel veranderd is. Ik maak andere keuzes, verleg mijn focus en ben me meer bewust van hoe ik door de dag heen beweeg. Doordat de wereld in de zesde versnelling zit, wil dit nog niet zeggen dat ik in die versnelling mee moet gaan. Gisteren was ik zelfs een kwartier te vroeg op centraal station, wat een feest. Ik had voldoende tijd om gewoon stil te blijven staan op de roltrap en ik liep in alle rust over het perron. Wat was er anders gisteren? Niets, behalve dat ik ervoor kies om de drukte anders te benaderen en mijn ochtend net iets anders in te delen. De drukte is niet wie ik ben, met andere woorden, ik ben niet druk, maar er is veel te doen. De keuze is aan mij hoe ik al die dingen doe en daar kan ik in elk moment opnieuw in kiezen.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares