Eén ding tegelijk

Het valt me op dat ik de laatste tijd steeds vaker hardop aangeef dat ik maar één ding tegelijk kan. Ik heb lange tijd gedacht en daarmee in ontkenning geleefd, dat ik toch echt wel meerdere dingen tegelijk kan doen, maar ik geef het nu publiekelijk toe: ik kan maar één ding tegelijk. En jeetje, wat voelt dat heerlijk. Ik hoef geen super woman te doen, ik mag gewoon super woman zijn. Oók als ik maar één ding tegelijk doe. Wacht even hoor, zei ik onlangs tegen een man die bij mij aan de receptie stond, ik kan maar één ding tegelijk. Echt waar, zei hij, ik dacht dat dit alleen voor mannen geldt. Nee hoor, zei ik, dat geldt voor iedereen, als we de dingen met aandacht willen doen. Ik heb regelmatig van die momenten op mijn werk dat én de telefoon gaat, én iemand van DHL een handtekening wil en er iemand iets wil vragen. Vroeger zou ik denken: appeltje eitje, kan ik allemaal tegelijk, waarbij ik de hoorn van de telefoon tussen mijn oor en schouder zou persen, ondertussen in een onhandige houding een handtekening zou zetten, terwijl ik de persoon met vraag met handen en voeten antwoord zou geven. Deze wonderbaarlijke taferelen behoren tot de verleden tijd. Ik doe de dingen één voor één, zoals ze op me afkomen, zonder dat ik me druk maak dat er dan iemand even moet wachten. Er is namelijk niks mis met wachten. Als ik bel, dan bel ik, als ik met iemand praat, dan kijk ik die persoon aan en geef ik antwoord, en als ik een handtekening moet zetten, dan zet ik een handtekening. Zodra ik een moment van eigenwijsheid heb en toch in mijn oude gewoonte van drie dingen tegelijk doen verval, gaat er vrijwel altijd iets mis. Ik maak een fout, ik laat iets vallen, ik kom er later achter dat er iets niet helemaal goed is gegaan, ik doe het half, ik stoot me, ik vergeet iets of een aantal van deze dingen gebeuren tegelijk. Ik moet denken aan al die mindfullness cursussen en dat bekende boek, waar ik ook ooit aan begonnen ben, ‘de kracht van het nu’. Bij deze de gouden tip: doe één ding tegelijk. Doe het met volle aandacht, met je hoofd en je lichaam erbij, maak het af, en ga dan pas door met het volgende. Meer in het nu zijn dan dit is onmogelijk, en het leuke is, ik doe veel meer in een dag.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares