Emotioneel, needy, geobsedeerd en jaloers

Ze is benieuwd waarom zij, en ze vermoedt dat anderen dit ook hebben, zo emotioneel, needy, geobsedeerd en jaloers wordt als ze serieus aan het daten gaat of een relatie begint. Anderen herkennen dit. Of dit komt door het niet goed genoeg voelen, vraagt iemand. Ja, daar komt het zeker door. Zou het kunnen dat we het daten gebruiken om een leegte op te vullen, vraag ik, omdat we onszelf missen?

Heel even is het stil tijdens de webinar met studenten over relaties. Een webinar die uren langer door had kunnen gaan, omdat er zoveel leeft en speelt en we met een groep met zoveel mooie jonge vrouwen zijn die met vragen zitten. Vragen over het leven, over relaties, en uiteindelijk over de relatie met zichzelf, die zelden tot nooit water krijgt. De focus is daarbuiten, vrijwel continu, waardoor het thuis leeg is. Het is belangrijk dat bij ons allemaal thuis het licht brandt. Daarom is die relatie met jezelf zo belangrijk, de allerbelangrijkste die er is.

Dan vraagt iemand hoe het komt dat vrijwel iedereen in deze wereld zichzelf mist. Een treffende vraag. Dat begint al bij het onderwijs systeem, zeg ik. En als ik het over het onderwijs heb, heb ik het niet over de leerkrachten. We leren ontzettend veel op school, maar we leren niet wie we zijn, en over hoe het leven te leven vanuit een relatie met jezelf hebben. Heb je ooit iemand ontmoet die in therapie moest omdat hij de hoofdstad van Finland niet wist?

Iemand deelt dat angst een grote rol speelt voor haar. Ze wil vaak te snel gaan met een jongen, omdat ze bang is dat het anders over waait. Ze heeft niet echt een ‘goed’ voorbeeld gehad, dus hoe kan ze van die angst afkomen? Een andere vrouw herkent zich hierin. Ik wil ook vaak te snel gaan, omdat ik ben dat de ander mij verlaat. Ikzelf herken dat ook, zeg ik.  Snel met een jongen of man gaan zoenen of naar bed, om jezelf daarmee even dat gevoel van vervulling te geven,  het gevoel dat je hem ‘binnen’ hebt, en hij dus echt wel voor jou kiest.  Anders zou hij toch niet met je naar bed gaan? Het weerspiegelt een gebrek aan eigenwaarde, maar daar hebben we het niet over met elkaar. We vinden het leuk, lachen en vaak stoer als iemand op de eerste avond meteen is gaan zoenen of mee naar huis is gegaan. En vrijwel altijd gebeurt dit onder de invloed van alcohol (en/of drugs) en zelden na een cola light. Wat zegt dit over ons? De keren dat ik hiervoor gekozen heb, voelde ik me de volgende ochtend verdrietig. Maar dat gevoel stoppen we liever weg.

Ik ben constant op zoek naar bevestiging, zegt een van de studentes. Herkenbaar, zeggen anderen. Ik wil dat een date of een vriendje mij continu bevestigt. Dat ik het goed doe, in hoe ik eruit zie. Ik vraag haar wanneer zij zichzelf voor het laatst bevestigd heeft. Wat bedoel je, vraagt ze. Sta je weleens op en zeg je dan tegen jezelf: ik mag er zijn, met alles wat ik ben en wat ik breng, en deze wereld heeft mij en mijn reflectie nodig. Even is het stil. Nee, dat heb ik nog nooit gedaan, ik heb mezelf nog nooit bevestigd. Als je daar nou eens mee begint, stel ik voor, morgenochtend, als je wakker wordt. Dan heb je dat minder van anderen nodig.

De volgende ochtend heb ik chat contact met de studente. En, vraag ik, heb je jezelf bevestigd vanmorgen? Ja, heb ik gedaan, krijg ik terug, met een uitroepteken.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares