En wat als je geen moeder wordt?

Ze zou heel graag moeder willen worden. Veel van haar vriendinnen hebben al een baby en voor haar is dit ook een grote wens. Maar wanneer dan, is een vraag die ze zichzelf af en toe stelt. Haar leven is al druk, met werk, sporten, vrienden zien, een partner. Ze loopt al een beetje over en haar hoofd is ook druk. Maar ze wil het wel graag. “Hoe zou het zijn voor je als je geen moeder wordt”, vraag ik haar. Het is een vraag die mij ooit gesteld is, en die ik nooit meer vergeten ben. Het was de meest eerlijke en enige vraag die in de periode dat ik zwanger probeerde te worden, bij mij iets wakker maakte. En tegelijkertijd veel blootlegde, namelijk mijn behoefte aan liefde en het willen opvullen van een leegte.

Oh, dat is geen optie, zegt ze, ik wil echt heel graag een kind, iets van mij, en ze maakt een beweging van koesteren en knuffelen. Dat begrijp ik, zeg ik. Je wilt graag iets om van te houden.  Ja!

Hoe zou het zijn als je vandaag begint met jezelf te koesteren, lief te hebben en volledig te omarmen, vraag ik haar. Oeh, dat doe ik inderdaad niet, zegt ze. Of er een kind komt, weten jij en ik niet. Maar als het komt, dan ben jij een moeder die van zichzelf houdt, zichzelf koestert en omarmt. Wat een geweldige reflectie is dat voor een kind.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares