Gelukkig zonder gezin

Dat is de titel van een artikel in de PS van het Parool deze week. Ik vind het mooi als hier in de media aandacht aan wordt besteed, alleen de manier waarop is voor mij vaak volstrekt onherkenbaar. Ik kijk naar een illustratie van twee vrouwen, eentje met kinderwagen, eentje met handtas. De vrouw met kinderwagen heeft een gedachtewolkje boven haar hoofd hangen met hierin de afbeeldingen van een flesje, speen en iets wat lijkt op een luiertas. De vrouw zonder kinderen heeft een naaldhak schoen, een cocktail, een lippenstift en een strandstoel in gedachte. Moet ik mij hier in herkennen, vraag ik me af. Mijn gedachte wolkje omvat toch echt wat anders dan deze in mijn ogen basale zaken. Ik draag nooit lippenstift, heb niets met naaldhakken en drink geen cocktails. Ok, die strandstoel, daar lig ik nog weleens in… Het artikel gaat over ‘bewust kinderloze vrouwen’, een doelgroep die niet zo groot is (alhoewel wel groeiende) en waar, zo wordt gesteld, weinig aandacht voor is. Weinig aandacht, en soms ook weinig begrip. Als je ziet waar we vandaan komen, en dat het nog niet zo heel lang geleden niet meer dan normaal was om een gezin te stichten, zou je kunnen zeggen dat we in een overgangsfase zitten. In de tijd dat mijn eigen ouders aan een gezin begonnen, was het niet eens een optie om ervoor te kiezen om geen kinderen te krijgen. Ook ik ben gelukkig zonder gezin, ik vind het alleen een gemiste kans dat er vaak zo stereotyperend over geschreven wordt. Je bent of bewust kinderloos, en dan denk je dus aan naaldhakken, of je hebt kinderen gekregen, en draait alles om luiers. En dan heb je nog de groep ongewenst kinderlozen, die altijd als slachtoffer worden neergezet. Ik voel me nergens thuis in één van deze drie groepen. Ik heb geen kinderen, punt. Ik heb ook geen behoefte om onder een groep te vallen. Ook in dit artikel, met name door de illustratie, wordt de vrouw niet vanuit haar enorme kracht en vanuit wie zij werkelijk is neergezet. Beide vrouwen, of je nou wel of geen kinderen hebt gekregen, zijn zoveel meer dan enkel die speen of die lippenstift. Laten we dát vooral niet vergeten.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares