Grenzen

Vanmorgen was ik even heel kort in Italië, ik denk welgeteld twee minuten. Het is dat er een bord stond en dat mijn vriend mij dit vertelde, anders had ik het niet geweten. In twee minuten tijd was ik van Oostenrijk naar Italië en weer naar Oostenrijk. Mijn lichaam merkte er niets van, het is het hoofd dat een dergelijke grens tussen twee landen creëert.

Twee aparte landen, waar ooit door mensen een denkbeeldige grens is getrokken. Een grens die zegt: wij horen hier en jullie horen daar. Wij zijn dit en jullie zijn dat. Dit is van ons en dat is van jullie. Kortom: wij leven dan wel naast elkaar, maar wij horen niet bij elkaar.

Ik kijk naar de bergen om mij heen. Ze stralen een grandioze grenzeloosheid uit die mij goed doet. De reflectie van de natuur is altijd eerlijker dan wat wij mensen met elkaar creëren. Ik vraag me af wat al die grenzen voor groei en evolutie hebben gebracht. De illusie van grenzen houdt al jaren en jaren separatie in stand en creëert oorlogen, hebzucht, ongelijkheid, (machts)misbruik en onderdrukking.

Een paar dagen geleden stond planeet Mars dichterbij de aarde dan anders. Ik was even wakker die nacht en keek vanuit mijn hotelkamer naar het heelal. Ik zag een stralende planeet met een enorme hoeveelheid licht. Stel je voor dat iemand op Mars die nacht ook naar ons op aarde zat te turen. Zou die persoon dan al die denkbeeldige grenzen zien die wij getekend hebben?

Welnee. Die ziet een planeet aarde genaamd waar mensen onder één dak leven, maar die ervoor kiezen om gescheiden te leven. Het is wel wat donker en een stuk minder licht dan op Mars zoals afgelopen week, omdat een leven met grenzen en niet in gezamenlijkheid ons eigen licht verdooft.

Zolang we met grenzen leven, begrenzen we onszelf en de multidimensionaliteit van het leven. Met een grens laat je niet alleen de ander buiten voor de deur staan, maar sluiten we vooral onszelf en de reden dat we hier met elkaar op aarde zijn buiten.

 

 

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares