Het gaat goed

He, hai, hoe gaat het met je? Goed.
En, hoe gaat het met jou? Met mij gaat het ook goed.
Het gaat goed.
Wonderlijk, hoe vaak ik dit als antwoord geef en met mij vrijwel iedereen. Het is een soort standaard antwoord. Zou dit komen omdat de vraag ook als standaard wordt gesteld? Het gaat goed, en dat is het dan. Dan gaan we ergens anders over praten. Heel vaak dekt ‘goed’ echter niet de lading. Soms is het ronduit niet waar, en gaat het helemaal niet goed, in dat moment althans, waarin de vraag gesteld wordt. Vaak ben ik niet eerlijk, en zeg ik dat het goed gaat terwijl dit niet het geval is. Misschien omdat ik het spannend vind om echt een eerlijk antwoord te geven. Willen we graag horen dat het goed gaat met iemand, en zouden we het daarom zo vaak zeggen? Of willen we graag horen dat het goed gaat met iemand, want dan kunnen we het ergens anders over hebben? Vinden we het wellicht lastig als iemand zegt dat het niet goed gaat, omdat we niet weten wat we ermee aan moeten? Ik weet het niet. Maar gisteravond koos ik ervoor om eerlijk te zijn, en echt even te voelen voordat ik antwoord gaf. Het gaat goed, kwam niet als antwoord. Soms weet ik het ook gewoon even niet, behalve dat ‘het gaat goed’ verre van waar is. Bij een eerlijk antwoord ontstaat er een mooie opening tot een eerlijk gesprek. Eerlijk zijn bevalt me wel, merk ik steeds meer. En ja, soms is het ook heerlijk om even snel te antwoorden dat het goed gaat, omdat je er dan vanaf bent. Hoi, hoe gaat het met je? Goed, met jou? Ook goed.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares