Het oranje virus

Is het mogelijk, als inwoner van Nederland, om je volledig te ontrekken aan het oranje WK gevoel? Terwijl ik dit typ, kijk ik naar oranje vlaggetjes en balonnen die door de kinderen op het hofje zijn opgehangen. Ook gaat de deurbel en mijn geweldige buurmeisjes staan voor de deur met de vraag ‘of we nog hamsters hebben’. Kortom, ik zit er midden in, ook al wil ik het niet. James ging gisteren bij een vriend de wedstrijd kijken, dus ik had heerlijk het rijk alleen. Ik lag er vroeg in, met boek, wetende dat ik de vroege nachtbus moest nemen de volgende ochtend voor werk. Vriendin E. had mij aangeraden om oordoppen in te doen en ik was nog zo naïef om te denken dat dit niet nodig zou zijn….Om 22:00 heb ik James geappt dat ik wil emigreren en om 23:00 begon ik nerveus te raken omdat ik nog steeds niet sliep. Wie had gedacht dat ik van al het gejuich niet zou kunnen slapen…. De vijf goals en alle achterburen die in hun tuin tv aan het kijken waren, hebben mijn slaapritme behoorlijk verstoord. Alwéér een goal, heb ik meerdere keren woelend in bed gedacht, wat is er aan de hand? Vanmorgen vroeg liep ik over het Leidseplein en het vuilnis kwam tot aan mijn enkels, de politie en ME waren op de been en er liepen veel feestvierende mensen rond die langzaam aan op weg naar huis waren. Het voelt alsof we als land en masse besmet zijn geraakt met het oranje virus, alsof we in een roes leven, waarbij veel door de vingers wordt gezien. Niets doet er meer toe, alleen het voetbal. Heb je niét gekeken, vroeg mijn buurmeisje zojuist aan de deur? Op mijn werk had iedereen het over de wedstrijd en ook met de gasten had ik het over hun avond en vroeg ik of ze gekeken hadden. Ja, ook ik ben besmet. Gisteren sprak ik met mijn zusjes over wat er gaande is in Brazilië, de demonstraties, de enorme bedragen die betaald zijn voor de nieuwe stadions en het geweld dat gebruikt wordt door de Braziliaanse politie. Het lijkt alsof we dit niet willen zien, want we kijken allemaal de andere kant op. Het lijkt alsof we het niet willen weten, want alles gaat vóór de sport. We weten dat er dingen gebeuren die niet kloppen, die niet waar en logisch zijn, en waarbij mens en natuur geweld wordt aangedaan. Op dit moment is echter het voetbal belangrijker, en dat is wat het is. Tot woensdag heb ik in ieder geval even rust. Stiekem hoop ik op harde regen die avond, dan kan ik in ieder geval lekker slapen.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares