Het paradijs & de wc

Waar luister je naar vraag ik Hamet, een van de schoonmakers  op werk, als hij bij de receptie langs komt. Hij heeft een oortje in zijn oor. Ik luister naar de Koran zegt hij. Wat leuk, luister je daar altijd naar tijdens het schoonmaken. Ja zegt hij, behalve in de wc. Ok zeg ik, mag dat niet, de koran luisteren in de wc? Nee, zegt hij, dat mag niet. Omdat het geen heilige plek is vraag ik. Hij knikt. Dat is op zich wel fijn zeg ik, dan kan je even met jezelf zijn. Hij begint te lachen. Hij legt uit dat je van de koran ook niet mag praten op de wc. Oh zeg ik, mag je wel met jezelf praten? Ja, dat mag wel. Dus eigenlijk is de wc echt een moment voor jou, zeg ik. Ik vertel hoe de wc voor mij is en dat ik geleerd heb dat dit een goeie plek is om echt even met jezelf te zijn. Ik voel dan altijd even hoe het met me gaat en of ik er nog ben. We kletsen verder en ik vraag Hamet of hij gelooft dat hij naar de hemel gaat. Hij zegt dat hij na zijn dood naar het paradijs gaat. En daarna, vraag ik, kom je dan weer terug? Nee, zegt hij. Ok, dus dan zie ik je daarna niet meer? Nee. Mmm, dan moet ik extra van je genieten zeg ik, want jou zie ik dus straks niet meer terug. Geloof jij wel dat je terugkomt, vraagt Hamet. Jazeker zeg ik, dat geloof ik niet, dat weet ik. Er is nog zoveel te leren Hamet, het is niet logisch dat we maar één leven hebben. Dus ik kom zeker terug, nog héél vaak. Er is nog genoeg te doen. Hij vraagt me over God en religies. We zijn allemaal God zeg ik, God is overal, en mijn religie is de manier waarop ik leef, in elk moment, waarbij het gaat om de connectie met mijzelf, dat ik leef vanuit mijn hart en mijn verantwoordelijkheid neem. We leggen de verantwoordelijkheid nog teveel bij God, en die klopt voor mij niet. We zijn zelf verantwoordelijk voor al onze keuzes. Hij vertelt dat hij vijf keer per dag moet bidden. En wat nou als het een keer niet lukt, vraag ik hem, en je kan maar drie keer bidden, wat gebeurt er dan? Krijg je dan op  je kop straks bij de poort naar het paradijs? We moeten samen lachen. Nee zegt hij, dat gebeurt niet. Oh, gelukkig maar. Hamet gaat verder met schoonmaken en ik met mijn werk. Wat een geweldige start van mijn werkdag, in nog geen tien minuten heb ik het over de Koran, de wc, het paradijs en God gehad. Mijn dag is nu al een succes.

 

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares