Hoogtepunt van de dag

Wel of niet naar mijn ouders gaan deze week, dat was een vraag die bij mij speelde. Er is geen goed en fout, dat weet ik, en toch kwam ik er niet helemaal uit. Kijken wat anderen doen, vragen stellen, maar vooral zelf voelen wat klopt en wat er nodig is. In tijden als deze is er geen eenduidig antwoord. Het leven blijft mensenwerk, ook al hebben we met een oprukkend virus te maken.

Ze maken het goed, zo met z’n tweetjes thuis. Ze hebben beide de oorlog meegemaakt en daarmee een geheel ander referentiekader. Rijen bij de lokale Jumbo rond openingstijd en elkaar duwen om naar binnen te gaan? Mijn moeder begrijpt er niets van. Ze weet wat het betekent om geen eten en dus honger te hebben. De hele dag thuis zitten en op jezelf aangewezen zijn? Mijn vader is daar ervaringsdeskundige in en een groots voorbeeld van iemand die het leven accepteert zoals het is. En zo hebben we allemaal een ander startpunt van waaruit we ons aan het verhouden zijn tot deze roerende tijd. Dit doet een appel op ons begrip, voor onszelf en voor elkaar.

Na enig overleg besluiten mijn zus en ik gisteren toch de huurauto te pakken om een kort bezoek aan onze ouders te brengen. Even wat boodschappen doen en in de tuin werken, dat was het idee. Van beide is niets terecht gekomen. Boodschappen doet mijn moeder liever zelf, zodat ze nog iets van een uitje heeft. Voor in de tuin werken was het te koud. En zo zaten we op gepaste afstand van elkaar aan de grote eetkamertafel het leven door te nemen. Dat was precies waar deze stralende en koude zaterdagochtend om vroeg.

En wat hebben we gelachen met elkaar, tot tranen aan toe. Het leven met lichtheid en ook humor benaderen, ik heb het van geen vreemde. Gaan jullie nu al weg, vraagt mijn vader als we onze jassen pakken en nog even onze handen wassen. Ja, we gaan weer pap. Geen knuffels dit keer, wel grote glimlachen op alle gezichten. Jullie komst is het hoogtepunt van de dag.

Geen idee wanneer we elkaar weer gaan zien en dat doet er ook niet toe. Misschien gaat het land wel op slot, misschien ook niet. We weten het niet. Kunnen we daarmee zijn, dat is de vraag. De keukendeur van mijn ouders gaat in ieder geval niet op slot, dat weet ik dan weer wél.

 

 

 

door
Vorige blog Volgende blog

Reacties

  1. Mooi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares