Houden van

Raad eens hoeveel ik van je hou. Ik sta in het schattigste winkeltje van de Pijp en kijk naar een mini boekje dat op de toonbank staat. Het verhaal van Grote Haas en Hazeltje. Misschien wel het liefste kinderboekje wat ik ken. Deze wil ik ook graag, zeg ik tegen de vrouw achter de kassa. Is het ook een kado, vraagt ze. Ja zeg ik, ik weet nog niet voor wie, maar dan heb ik het vast. Of eigenlijk weet ik het wel, maar durf ik het niet toe te geven, door een overtuiging die langs komt waaien. Houden van mensen, ik doe dat héél erg graag en eigenlijk met het grootste gemak. Dat ervaar ik steeds meer. Ik was gisteren bij een vriend van mij en we hadden het er nog over. Dat wanneer je iemand ontmoet en die persoon voelt zich ook ontmoet en laat zien wat er écht is, zonder masker, zonder de welbekende muurtjes maar echt met alles wat er is, dat je dan niet anders kan dan houden van. Dan een diepe liefde voor die ander voelen en dat die persoon nog een paar dagen heel dichtbij voelt. Betekent dit dat je verliefd bent of in het geval van mijn vriend homo bent? Nee, alles behalve. Ik kom er steeds meer achter hoeveel overtuigingen ik op houden van heb gehad en nog steeds tegen kom. Zo heb ik lange tijd gedacht dat houden van alleen voor familie, dierbare vrienden die je al lang kent en voor vriendjes bestemd was. En dan had ik nog een extra overtuiging bij partners, maar eigenlijk bij mannen in het algemeen, want houden van, dat doe je pas na een tijdje. Het lijkt wel alsof we tijd hebben gekoppeld aan houden van. Dat je pas van iemand kan houden als je hem of haar langer en beter kent. Of dat we houden van, als we er iets voor terug krijgen. Het lijkt alsof we van houden van iets kleins en beperkt hebben gemaakt, wat het van nature niet is. En dan zijn daar nog de mannen. Een diepe liefde voelen voor een man, als vrouw, single of bezet, kan dat wel? Als je een vriend hebt, dan houd je niet van andere mannen. En als je single bent, zoals ik, en je voelt die diepe liefde voor een man, dan betekent dit dat je iets van hem wil. Maar wat als al die overtuigingen er niet zijn en je gewoon mensen lief hebt, ongeacht geslacht en hoe lang je ze al kent. Mensen vol binnenlaten, vanaf de eerste seconde, zonder terughoudendheid. Dit betekent niet dat ik net als Grote Haas en Hazeltje voor het slapen gaan tegen iedereen moet zeggen dat ik van ze hou tot de maan en terug. Je hoeft het namelijk niet altijd te zeggen. Liefde is voelbaar, in alles wie je bent en wat je doet. Houden van kent geen grenzen en geen tijd. Het is een eenheid die er altijd is, als ik ervoor kies om vanuit mijn hart te leven. En die eenheid gaat nog verder dan de maan en terug.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares