Iets weten is niet iets leven

Het valt me op dat mensen regelmatig zeggen ‘ja, niks nieuws gehoord’ of ’tja, dat wist ik allang’. Ik val ook onder deze groep mensen en zei (of dacht) dit vaak na het horen van een lezing, het lezen van een boek/spreuk of een advies wat iemand aan mij gaf. Mijn hoofd was er snel bij en wist mij en anderen ervan te overtuigen dat ik het eigenlijk allemaal heel goed weet. Het leuke is, dat doe ik ook, en jij ook. We weten ‘het’ allemaal heel goed.  Ik merk voor mezelf dat als ik dat denk of uitspreek, er een mate van arrogantie bij zit. Het is een vluchtroute, zodat ik ergens niet eerlijk naar hoef te kijken. Iets weten wat je al vaker gehoord hebt, bijvoorbeeld dat het eten van suiker niet goed voor je is, wil nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk de keuze maakt om minder tot geen suiker te gaan eten. Dat wat ik wéét, wil dus niet zeggen dat ik het ook lééf. En daar zit een behoorlijk groot verschil in. Het feit dat we iets vaker horen en dus ook allang weten, laat zien hoe lastig het is om ook daadwerkelijk andere keuzes te maken en iets echt te gaan leven. We weten allemaal dat roken niet gezond is, en toch roken er nog heel veel mensen. We weten allemaal wat alcohol met ons doet, en toch drinken heel veel mensen. We weten allemaal dat we door teveel (bewerkte) voeding dikker worden, en toch hebben steeds meer mensen overgewicht. We weten allemaal dat voldoende slaap belangrijk is, en toch voelt het merendeel van de mensen zich uitgeput. Ik heb sommige dingen ook heel vaak moeten horen, en telkens dacht ik: maar dat weet ik allang, niets nieuws onder de horizon. Het boeiende is, er is ook niets nieuws onder de horizon, alles is al heel vaak gezegd. De vraag is echter: wat doe je ermee?

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares