In de trein

Gisteren zat ik in de trein naar Keulen, waar ik een vriendin ging opzoeken. Zo’n internationale trein is een feest, met fijne stoelen, vloerkleed op de grond én schone wc’s. De trein zat best vol, voornamelijk met vakantiegangers, backpackers en hier en daar wat zakenmensen. Halverwege de reis stapten een stel in met hun dochter van rond de vijf jaar. Ze waren niet te missen want moeder en dochter praatten nogal hard. De moeder praatte tegen haar dochter alsof ze niet alles op een rijtje heeft. Alle woorden werden verkleind en ze klonk alsof ze tegen iemand met een heel laag IQ sprak. Het blijft me fascineren waarom wij volwassenen (echt, bijna iedereen doet het) praten tegen kinderen (en honden) alsof we zelf in de kleutertijd zijn blijven steken. Alsof we het kind niet helemaal serieus nemen en daarom heel kinderlijk, met een hogere stem, bijna zingend en met halve zinnen tegen ze moeten praten. In Brabant viel mij op dat ik dit doe met de honden. Mijn stem verandert en ik praat tegen ze alsof ze geheel van gisteren zijn. Dit zou nog niet eens het allerergste zijn, ware het niet dat ik vrijwel de gehele dag tegen ze praat. Waarom verandert onze stem als we tegen een kind praten, en in mijn geval tegen een hond. Bij baby’s is het helemaal extreem, wat we dan uit onze mond produceren….Dat wil je zelf echt niet op band terughoren. Zou het als vijfjarig meisje niet veel fijner zijn om door volwassenen, in dit geval haar moeder, met een normale stem te worden aangesproken. Zodoende ervaart een kind dat zij als volwaardig en gelijkwaardig wordt gezien. En wat die honden betreft, dat blijft eigenaardig. Ik heb voor mijn verjaardag een knuffeldier hond gekregen die, als ik de batterij aanzet, op de grond gaat liggen rollen en heel hard lacht. Voor het moment een prima alternatief voor de échte hond, daarbij valt er tegen deze hond weinig te praten. Met de batterij uit blijft het heerlijk rustig én stil in huis..

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares