Inhuldiging

Stel je voor dat alle kleuters van Amsterdam ingehuldigd zouden worden op het Museumplein. Niet omdat ze gewonnen hebben met een paar potjes voetbal, maar gewoon omdat ze kampioen zijn om wie ze zijn.

Dan zou het allereerst niet nodig zijn dat burgemeester Femke Halsema via de pers moet laten weten dat ze er vooral een feest van moeten maken. Laat dat maar aan kinderen over, die weten heel goed hoe ze een feestje van het leven moeten maken. Ze zijn namelijk zelf het feestje en dat weten ze maar al te goed. Femke hoeft ook niet ongelooflijk haar best te doen om zo’n feestje zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Verder hoeven er ook geen gedragsregels opgesteld te worden, behalve dan handen vast en goed opletten bij het oversteken. Gewoon een drinkbeker met water of limo is prima, niks geen sixpack. Dat glaswerk, wapens, vuurwerk en lachgas op het huldigingsterrein verboden zijn, spreekt voor zich. We hebben elkaar toch, om mee te verbinden en te spelen?

Tuurlijk, begeleiding door volwassenen is zeker nodig bij zo’n huldiging, maar die hoeven geen gele hesjes of blauwe uniformen aan. Ook helikopters mogen thuis blijven. Extra plasvoorzieningen zijn ook niet nodig, want zo’n drinkbeker met water kan een blaas prima aan. Misschien dat zo’n huldiging wel wat extra spanning geeft, maar plassen tegen de gebouwen? Welnee, dat hebben we ze niet geleerd.

Tijdens de huldiging zal verder niemand echt last hebben van de kleuters, want ze vermaken zichzelf. Ze doen een spelletje, ze luisteren naar wat muziek en mocht Femke van de partij zijn, zal zij geen limonade naar haar hoofd gegooid krijgen. Zo gaan we toch niet met elkaar om?

Na de huldiging gaan alle kleuters onder begeleiding weer naar huis, zonder elkaar of anderen te beledigen, te mishandelen of met vuurwerk te gooien. Ook laten ze het Museumplein keurig achter. Een beetje kleuter heeft geleerd dat je je afval in een prullenbak gooit. Als die er niet is of vol is, dan neem je je eigen afval mee. Simpel.

De politie heeft het na de huldiging van alle kleuters niet extra druk met arresteren, want rond een uur of 18:00 zijn alle kleuters weer thuis. Tijd om te eten en naar bed te gaan.

Maak er een feest van, aldus Femke Halsema gisteren in de media, die meerdere keren met bier is bekogeld. Het moet vooral een feest zijn. Zolang we dat maar hard en vaak genoeg tegen onszelf zeggen, ga je er vanzelf in geloven. Maar hoe feestelijk is het echt als er 34 mensen gearresteerd worden?

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares