Italianen en wijn

Vanmorgen had ik een uitcheck in mijn B&B, alwaar ik een alleraardigst stel uit Italië als gasten heb gehad. Een stel op leeftijd, die in Amsterdam waren om hun kleinkinderen te zien. De vrouw was al weg, de man had op mij gewacht om afscheid te nemen. De fles wijn die ik achter had gelaten, stond er nog, en hij vertelde mij dat hij geen wijn drinkt. De meeste Italianen drinken wijn, maar ik niet. Hij heeft last van zijn maag en heeft daarom besloten om geen wijn meer te drinken. Wat goed zei ik, en vertelde hem dat ik ook geen wijn drink. Hij vindt het wel lastig, want hij vindt het zo lekker. Maar je lichaam dus niet, zei ik.  En ik drink ook geen koffie meer, zo zei hij. Ik ook niet, vertelde ik hem terug. Of het voor hem ook beter voor zijn lichaam voelt, vroeg ik hem. Ja, dat vond hij ook. Italië is een wijn en koffie land, zei hij, de meeste mensen drinken een halve fles wijn per dag en héél veel koffie. Espresso. Er is zelfs een gezegde, zo zei hij, dat “never trust anybody who does not drink wine with you“. Daarom drinkt hij soms tijdens een etentje tóch een glaasje wijn. Nou, zei ik, dan ben ik het niet eens met de Italianen. Ik ben geneigd om iemand die ervoor kiest om géén wijn te drinken meer te vertrouwen. Je bent dan immers meer bij jezelf. Hier moest hij even over nadenken. Ach, zei hij, het is ook maar een heel oud gezegde. We keken elkaar aan en ik vroeg of ik hem een knuffel mocht geven. Dat mocht. Fijn zo’n ontmoeting, soms hoeft die maar heel kort te duren, en heb je toch een wezenlijk contactmoment.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares