Jan, Riet, Peter & Co.

Gisteravond was ik op bezoek bij een woonvoorziening van ‘ons tweede thuis’, http://www.onstweedethuis.com/ in Amstelveen, waar mijn zwager JW een keer in de twee weken de slaapdienst op vrijdag draait. Hier wonen zestien volwassenen, die op verstandelijk, emotioneel en/of sociaal niveau gehandicapt zijn en 24 uurs toezicht nodig hebben. Ik wilde graag weten hoe dat is, om daar te werken. Maar bovenal was ik daar voor een heel bijzondere ervaring en een briljante avond. Ik kwam daar rond 17:00 en werd warm onthaald door mijn zwager en twee bewoners. Ik heb meegegeten aan de grote tafel, ik heb van Peter vernomen dat mijn geboortedag een donderdag is (als je hem jouw geboortedatum verteld, weet hij wat voor dag het was), ik heb bijna alle kamers gezien, de schilderijen van Jan, de poppen van Riet, de stickers van Peter, orgelmuziek dvd’s bekeken, samen een stukje the A-team gekeken, dramatisch verloren met ganzenborden (en mijn zwager ook), enthousiast gesjoeld, appeltaart gegeten bij de koffie, veel gekletst, veel vragen beantwoord, en me enorm welkom gevoeld. Wat een mooie ontmoetingen waarbij hun directheid en puurheid me enorm hebben geraakt. Waar zij gehandicapt zijn op bepaalde fronten, zo spiegelen zij mijn handicap in ‘je aanpassen’, ‘zoals het hoort’ en ‘geconditioneerdheid’. Wat super dat een land als Nederland dit soort voorzieningen heeft, wat super dat er zoveel mensen zijn die klaarstaan en werken in de zorg, en wat super dat ik mocht komen eten met als extraatje een stukje heling voor mezelf. Nu maar is kijken of er al een ganzenbord App is….

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares