Knokke, alcohol & de burgemeester

Beste burgemeester Leopold Lippens, beste gemeentebestuur van Knokke-Heist,

Mijn naam is Mariette Reineke en ik ben mede-initiatiefnemer van Stichting Verkering met Jezelf, gevestigd in Amsterdam. Gisteravond hebben wij een interactieve avond georganiseerd in Laren met als onderwerp ‘HELP, mijn puber drinkt’. Een onderwerp dat behoorlijk leeft, niet alleen in het Gooi, maar in het hele land. Met een bevlogen en betrokken groep ouders is er gisteren open en eerlijk gedeeld over de worsteling die ze ervaren over hoe om te gaan met hun pubers die op steeds jongere leeftijd gaan drinken.

De reden dat wij deze avond organiseren, is om het gesprek aan te gaan met elkaar en bewustwording te creëren dat alcohol drinken niet normaal is, ook al wordt het door iedereen geaccepteerd. Wat is er aan de hand in onze maatschappij dat pubers drinken en wat zegt dit over ons, volwassenen?

Er werd gisteravond heel veel gedeeld, over xtc-pillen die geslikt worden door 15-jarigen, over home alone avonden, over sterke drank, over thuisfeestjes, over dronkenschap en ook over Knokke. Jullie gemeente kwam regelmatig ter sprake, niet alleen tijdens de avond gisteren, maar tijdens de vele gesprekken die wij en anderen de afgelopen weken gehad hebben met ouders over het onderwerp alcohol.

Ouders zijn bezorgd en worstelen hoe ze om moeten gaan met het feit dat hun kinderen naar Knokke willen. Ze tasten in het duister, zoals zovelen van ons momenteel doen. We weten namelijk allemaal dat Nederlandse jongeren niet naar Knokke gaan om een visje te eten, maar omdat het mogelijk is om daar als je jonger bent dan 18 te drinken en te feesten, met alle gevolgen van dien.

Ik las zojuist op kw.knack.be het volgende:

Burgemeester Leopold Lippens roept van zijn beurt op om rustig te blijven en geen polemiek te starten. “We zijn allemaal jong geweest. De mensen kunnen tegen niets meer”, zegt hij. “Het uitgaansleven is belangrijk voor ons. Een gemeente die z’n jeugd zou verliezen is een gemeente die verdwijnt. Maar het mag de buren natuurlijk niet storen. In de topweken hebben we elk jaar wel wat overlast. Dat is geen uitzondering. Maar de politie doet formidabel werk.”

De reden dat ik jullie mail, is omdat ik graag jullie kant van het verhaal wil horen. Ik begrijp dat het uitgaansleven belangrijk is voor jullie, want dit is een bron van inkomsten. Maar is het welzijn van onze volgende generaties niet net zo belangrijk? Ik was al wakker geschud, maar na gisteren nog meer. We leven in een maatschappij waar steeds meer jongeren zichzelf willen verdoven en dus uit contact gaan met zichzelf. Tuurlijk, dat is hun eigen keuze, maar waar ligt onze verantwoordelijkheid? Waar ligt de verantwoordelijkheid van jullie als gemeente?

Zoals pubercoach Meta Herman de Groot, werkzaam in het Gooi, zo mooi zei gisteren: we mogen naast de pubers lopen en daarmee een beschikbare en aanwezige ouder zijn. In de visie van Stichting Verkering met Jezelf zijn wij allemáál ouder, ook al hebben we zelf geen kinderen. Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor hoe het er nu aan toe gaat in de maatschappij. Wat ons betreft bestaan er geen grenzen, dus wat er in Knokke gebeurt, gaat ons allemaal aan.

Ik betrek jullie graag bij het gesprek dat we gisteren zijn gestart. Als we willen dat er iets gaat veranderen en dat jongeren wat meer verkering met zichzelf gaan krijgen en gaan inzien dat ze geen alcohol nodig hebben om het fijn met zichzelf en anderen te hebben, mogen we met elkaar gaan kijken wat er hiervoor nodig is. Wat ons betreft is het vijf over twaalf en mag er in die duisternis die we met elkaar gecreëerd hebben, wat meer licht komen. Het feit dat jullie overlast hebben van jongeren en dat dit geen uitzondering is, is voor ons meer dan voldoende reden om aan de bel te trekken. Ik ben het eens dat de politie formidabel werk doet, maar dit zou niet hun werk moeten zijn.

Burgemeester Lippens, U wilt uw jeugd niet verliezen, omdat in uw eigen woorden uw gemeente dan verdwijnt. Maar zijn we de jeugd, als we zo doorgaan, niet allang kwijtgeraakt?

door
Vorige blog Volgende blog

Reacties

  • Caroline
  • 11 oktober 2018

  Wat goed Mariette, direct actie ondernomen! Ben benieuwd naar de reactie.

  • mareineke
  • 15 oktober 2018

  Dank, ja leuk toch, iedereen bij het gesprek betrekken. Het is immers een maatschappelijk probleem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares