Kwaliteit

Ik loop langs de eetkroeg bij mij op de hoek en zie de twee koks in hun zwarte kokskleding buiten staan. Ik geef ze geen ongelijk, want het is heerlijk weer. De ene kok rookt een sigaret en de andere een mini joint. Ik observeer het, loop door, om er vervolgens toch nog even bij stil te staan. Niet letterlijk, want ik wil graag naar huis, maar gevoelsmatig houd ik even stil. In welke kwaliteit doen we eigenlijk de dingen die we doen, vraag ik me af. Met kwaliteit bedoel ik de energie waarin we ons bevinden en waaruit we de dingen doen die we doen. Als je uiteten gaat, gaan we vaak af op onze smaakpupillen, dus of het eten ons smaakt en soms zijn we ook gevoelig voor hoe het eten wordt gepresenteerd. Maar staan we er weleens bij stil in welke kwaliteit het eten is gemaakt door de koks in de keuken? Hoe zijn ze die ochtend opgestaan, zitten ze lekker in hun vel, zijn ze echt aanwezig en koken ze met volle aandacht en liefde het gerecht wat ik besteld heb? Ik merk bij mezelf dat ik meer aandacht mag geven aan hoe ik mijn eten voorbereid en ook hoe ik het eet. Ik kan hierin een verdieping aanbrengen die noodzakelijk voelt, omdat deze verdieping mij en mijn lichaam zal ondersteunen. Twee mensen kunnen hetzelfde gerecht klaarmaken en toch kan de ervaring van het eten ervan totaal verschillend zijn. Waar zit um dat in? Als een kok een joint heeft gerookt en vervolgens in de keuken gaat staan, geeft mij dit geen fijn gevoel. Als ik dit vantevoren zou weten, zou ik er niet gaan eten. Waarom? Omdat ik het niet respectvol vind naar mezelf. Alles wat we doen, van eten koken, tot tanden poetsen, tot thee zetten of een mail sturen, draagt een kwaliteit van ons in zich. Deze kwaliteit, of beter gezegd energie, is voelbaar voor jezelf en de ontvanger. Als ik boos ben en een sms stuur naar iemand, ontvangt die persoon niet alleen mijn sms, maar ook mijn boosheid. Wil ik dat? Nee, dat wil ik niet, want dit is voor mij geen verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen emoties. Als iemand zonder liefde en aandacht kookt, is dit voelbaar in het eten. Het kan er nog zo mooi uitzien, maar energie is energie, en altijd voelbaar. Ook als het er zogenaamd ‘mooi’ uitziet. Wil dit zeggen dat ik nooit meer uiteten ga? Nee hoor, zeker niet. Maar het laat zien hoe groot onze verantwoordelijkheid is in alles wat we doen. Dus ook in de keuken van een eetkroeg. Als het mijn eetkroeg was geweest, zouden de koks van mij geen joint mogen roken. Niet omdat ik er een oordeel op heb, maar omdat een joint ervoor zorgt dat je er niet écht bent. En eten klaarmaken zonder dat je er écht bent, is voelbaar voor de mensen die het eten. Alles is energie, ook in de keuken van een eetkroeg.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares