Lang zal hij leven

Al wandelend begin ik ‘Lang zal hij leven’ te zingen, met het geluid van de wind op de achtergrond. Snel ga ik over op Happy birthday to you en de koe die I love you‘ zingt. Vervolgens zingen we samen Happy birthday. Wie heeft dat lied eigenlijk geschreven, ‘Lang zal hij leven’? Waarom zing ik dit?  Ik heb helemaal niets met die woorden, zeg ik tegen mijn jarige partner.

Ik mijmer nog even na op het lied. Wat willen we met lang zal hij (of zij) leven eigenlijk zeggen? Ik voel de investering die we als mens en maatschappij hebben op een lang leven. In de gloria of niet, als het maar lang is. Hoe langer hoe beter, ook als de kwaliteit ver achterwege blijft en de rek er allang uit is. We willen vasthouden aan dit leven, of de mensen om ons heen, familie, dierbaren en artsen, doen hun uiterste best ons hier vast te houden, en zodoende schuiven we de dood zo lang mogelijk voor ons uit.

Deze corona tijd legt veel bloot, op alle fronten, zowel op het front van het leven als op het front van de dood. Onze collectieve angst voor de dood wordt flink aangeraakt en gevoed. Ook nu worden mensen op de IC in leven gehouden, waarbij we onszelf de vraag mogen stellen: met welke intentie doen we dit? En waarom zijn we zo gefixeerd op het aantal doden?

Het is een tijd die vraagt om heel dicht bij jezelf te blijven, je eigen adem te halen, en goed te observeren. Om de stilte en de ruimte te voelen in dat moment tussen je uitadem en inadem. Kies je daar niet voor, dan word je meegezogen in angst, paniek, emoties, onzekerheden, complottheorieën, rampscenario’s, nep nieuws en de toekomt. Of kies je ervoor, geheel automatisch, een lied te zingen dat ons gevangen houdt in tijd.

Ik houd het bij de koe, die zingt I love you. Boohooo. En als ik al iemand zingend iets toewens, dan gaat het voor mij niet om een lang of kort leven in de gloria, maar om een leven dat geleefd is vanuit liefde.  Misschien dat ik toch eens ga mijmeren over een nieuw tijdloos verjaardagsliedje.

 

 

 

 

 

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares