Mag het een onsje beter zijn?

Dagelijks zie ik ze voorbij komen: advertenties op Facebook die mij vertellen dat ik op dit moment niet goed genoeg ben. Of ik misschien in honderd dagen versie 4.0 wil worden? Nee, dat wil ik niet. Ook niet in twintig dagen, of één dag. Ook niet als het gratis is trouwens. Ik wil geen betere versie van mezelf zijn, want zoals ik nu ben, ben ik goed. Mariette Reineke 1.0.

Elke dag diezelfde vraag: mag het een onsje beter zijn? Die sluimerende vraag, die vaak niet direct gesteld wordt, maar die wel energetisch in vrijwel alle media boodschappen, persoonlijke ontwikkelingstrajecten, zelfhulpboeken en workshops verborgen zit. Het lijkt wel een razend groeiende plaag, het niet goed genoeg zijn syndroom, waar veel mensen gretig op inspelen. Jij bent niet goed genoeg en ik weet precies wat je nodig hebt. Geef me honderd dagen om jou te verbeteren en dan ben je er. Maar waar ben ik dan?

Dan is je lichaam in het juiste formaat, je mind vol met positieve gedachtes, dan leef je nog lang en gelukkig en ben je succesvol. Maar wat gebeurt er dan op dag 101 en 102, als ik weer iets gevonden heb wat niet goed genoeg is? Als ik het zelf niet denk, denkt iemand anders het wel voor mij.

Ik wil geen I-phone zijn, die jaarlijks een upgrade krijgt. Versie 7.0 ligt nog maar net in de winkel of we worden alweer verleid tot het kopen van versie 8.0. Ja, echt waar, het kan altijd beter, mooier, rijker, dunner, dikker, langer,  korter, intelligenter, spiritueler, fitter, vitaler, krachtiger, leuker, gezelliger, fijner, en ga zo maar door. Wil jij in 365 dagen succesvol zijn? Dan regelen we dat voor jou. Maar wat ben ik nu dan? Succesvol kent zoveel gezichten en nooit zie ik het gezicht dat mij de waarheid reflecteert, zoals van Universal Medicine: The ultimate form of success is how loving we have been with others (Serge Benhayon).

Het feit dat er zoveel onsjes beter worden aangeboden, zegt iets over ons. Waar aanbod is, is vraag. Wat houden we met elkaar in stand en waarom geloven we die mooie doch lege woorden die online en offline naar ons fluisteren dat we er nog niet zijn? We rennen van de ene workshop naar de andere en lezen het ene boek en dan alweer het volgende over hoe we in tien stappen geluk en succes kunnen krijgen. Maar in welke kwaliteit zetten we die stappen, hoe liefdevol zijn we naar onszelf als we die stappen zetten en wat is de impact van die stappen op onze omgeving als we alleen maar bezig zijn met ons eigen geluk en succes?

Ik wil geen ons beter zijn

Ik wil geen onsje beter en ook geen onsje minder trouwens. Ik wil gewoon mezelf zijn met mijn imperfecties, die trouwens in schril contrast staan met alles wat er wel is. Ik wil geen ons beter zijn in een wereld die er alles aan doet om mij te vertellen dat ik nu in dit moment niet voldoende ben. Blijf zoeken Mariette, er is daarbuiten iets wat jou gaat geven wat je nu niet hebt.

Ik ben gestopt met zoeken naar onsjes beter, zoals succes, geluk, een plattere buik of een eindresultaat waar ik naartoe kan stappen. Het leven gaat namelijk niet om beter te worden, maar om te leven wie we zijn en dat te verdiepen. Hoe zou het zijn we als we de quote die ik hierboven heb gedeeld één dag proberen te leven? Hoe liefdevol zijn we eigenlijk naar onszelf, als we continu bezig zijn met onszelf te verbeteren?

Lange tijd was ook ik op zoek naar mijn versie 2.0. Altijd maar met die blik naar buiten gericht, hongerig en met een leeg gevoel op zoek naar iets wat mij kon verbeteren en veranderen, om vervolgens bij versie 2.0 erachter te komen dat versie 2.1. toch nét iets beter is. Als we leven vanuit de overtuiging dat het altijd beter moet, leven we in een illusie, waarbij niemand ooit te zien krijgt wie we werkelijk zijn. Het gaat erom dat we wakker worden, ons realiseren dat alles er al is en dat we dit bij elkaar activeren en waarderen. En dat we liefdevol met elkaar omgaan. Dat is, ook voor mij, pas echt succes. Laten we dat met elkaar gaan leven, geen honderd dagen, maar gewoon vandaag. Dat is namelijk al best een uitdaging kan ik je vertellen. Soms ben ik het na vijf minuten al kwijt. Maar gelukkig kan ik er dan wéér voor kiezen om liefdevol te zijn. Dat is de kracht van keuzes.

 

 

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares