Nee als medicijn

Ik las een inspirerend artikel vandaag in de trein op weg naar Haarlem. Het ging over ‘adrenal fatique’, ook wel bijnieruitputting, en volgens sommige dé stille epidemie van de 21e eeuw. In mijn eigen vertaling komt het neer op oververmoeidheid (het gevoel dat je gedraind bent), iets waar inderdaad velen zich in deze tijden van hectiek en stress last van hebben. In het artikel staat dat de meest krachtige behandeling van deze aandoening is om nee te leren zeggen. Nee als medicijn dus. Je kan namelijk nog zoveel vitamines, supplementen of medicijnen slikken, maar iedere keer dat je ‘ja’ zegt tegen iets of iemand om te pleasen terwijl je een ‘nee’ voelt’, geef je je power weg en dit heeft een enorme impact op je nier-energie. “Every time you give your power away you drain your kidney energy“. Het valt mij vaak op dat veel mensen moe zijn en dat we dit heel normaal zijn gaan vinden. Maar zo normaal is het niet. Mensen die graag pleasen, oftewel ’the yes person’, zijn meestal de mensen die ook vaak heel moe zijn. Boeiend. Medicijnen of supplementen kunnen dus wel helpen en een vorm van opluchting geven, maar als je niet eerlijk kijkt naar het onderliggende patroon waar je in zit, vindt er geen echte healing plaats. We geven niet alleen onze power weg aan anderen maar ook aan idealen en overtuigingen die we ons laten opleggen door de maatschappij. Ik vind het heel leerzaam om te kijken in welke situaties en bij welke mensen ik mijn power nog weggeef. Het is soms heel subtiel, maar wel degelijk aanwezig. In elk moment dat ik mijn power weggeef, zit er een behoefte van mij onder. Bijvoorbeeld dat iemand mij leuk vindt of mij erkent. Ik moet zeggen, het gaat de laatste tijd stukken beter met mijn nieren. Ik merk ook dat ik minder moe ben. Het goed zorgen voor je nieren begint dan ook echt bij self love, lief zijn voor jezelf. Daar zijn onze nieren (en bij nieren) dol op. En inderdaad, ik heb echt nee moeten leren zeggen……

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares