Nooit goed genoeg

Een van mijn collega’s heeft binnenkort een fotoshoot, zo vertelde zij. Ze wil graag foto’s voor haar portfolio zodat ze zich kan inschrijven bij modellenbureaus. Het plan is om shows te lopen maar, zo vertelde ze, dat mag je heupomvang niet groter zijn dan 91 centimeter. Mijn andere collega was hier blijkbaar van  op de hoogte want knikte instemmend, en ik keek wat verbaasd naar haar. 91 centimeter. Grappig om je heupen ineens in centimeters te omschrijven. Ik moet dus nog wat afvallen, zo vertelde ze verder. Ik keek haar aan en zag een prachtig meisje dat verre van te dik is en wat mij betreft precies goed is zoals ze is. Zo ook haar heupen. Een vriendin van haar wilde ook model worden maar haar heupen zijn 92 centimeter en die krijgt dus weinig werk. Het begint dus meteen al met dat je niet goed genoeg bent, zei ik tegen haar. En je bent nog niet eens begonnen. Onze maatschappij reflecteert continu dat we niet goed genoeg zijn. Met name pubermeiden zijn hier erg vatbaar voor. Ik zie de onzekerheid bij mijn collega’s en ik voel hun lage zelf waardering. Dit begint al op jonge leeftijd maar met name bij die jonge meiden is het sterk aanwezig. Jezelf zijn is niet voldoende, het moet meer, anders, groter, kleiner, dunner of opvallender. Voor je het weet heb je een heel leven geleefd vanuit de basisgedachte ‘ik ben niet goed genoeg’. Zelf acceptatie is een lastige. Voor iedereen. Er is altijd iets niet goed. En als alles wél goed is, dan komt er vanzelf weer iets om de hoek kijken wat niet goed is. Ik heb geen idee wat mijn heupomvang is maar ik weet zeker dat 91 centimeter verre van gemiddeld is. Wie bepaalt zoiets, vraag ik me af. En wie heeft ooit besloten dat wij niet naar heupen van bijvoorbeeld 96 centimeter willen kijken. Het hele modellenbestaan is een broedplek voor ‘nooit goed genoeg’. Een kansloze start en een directe afwijzing krijg je er gratis bij. En het zijn dit soort afwijzingen die vaak heel lang blijven doorsudderen in het bewustzijn van die meiden.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares