Op bezoek bij jezelf

In welke mate willen we op bezoek bij onszelf? Deze vraag stelde een van de deelnemers gisteren tijdens de “Jezelf op één” workshop die ik gaf op het Pluk de Dag event voor Wereld Kankerdag. We hadden het erover hoe vaak we echt bij onszelf zijn gedurende de dag. Dat niet alleen, maar hoe vinden we het, om bij en met onszelf te zijn? Als we niet bij onszelf op bezoek willen, wat zegt dit dan over de relatie die we met onszelf hebben? Ik noem het ook wel verkering met jezelf. Zou jij verkering met jezelf willen hebben? Een belangrijk onderdeel van goed voor jezelf zorgen is dat we er zijn, nu, in dit moment, in contact met ons lichaam, en met alles wat er is. Maar meestal zijn we dat niet. We zitten bij vanmorgen, of gisteravond, of bij de mail die eruit moet, of bij het weekend, bij onze boodschappen, bij dat lastige gesprek wat ons geraakt heeft, bij iemand waarover we ons zorgen maken of we dromen over de vakantie die nog zo lang duurt. We zijn weinig thuis, gewoon thuis bij ons. Maar als we zo weinig thuis zijn, vraag ik me af, dan is het ook niet echt leuk om op bezoek te gaan. Het voelt een beetje leeg en niet uitnodigend. Doet er eigenlijk wel iemand open, als ik op bezoek ga bij mezelf? En als er wel wordt open gedaan, hoe is het dan bij mij? Waarderend, liefdevol, fijn, ondersteunend, begripvol en geweldig, of negatief, nerveus, angstig, veroordelend en gestrest? We eindigden de workshop over contact, en hoe we hier allemaal behoefte aan hebben. Dat we elkaar ontmoeten, in de ogen aankijken en elkaar zien voor wie we zijn. Maar dan kom ik toch terug bij dat bezoek. Ik kan pas bij jou op bezoek, als ik eerst bij mezelf op bezoek mag. Ik kan pas verkering met jou hebben of krijgen, als ik eerst verkering met mezelf heb. Ik kan pas werkelijk jou ontmoeten, als ik eerst mezelf ontmoet. De meest fundamentele relatie is de relatie die we met onszelf hebben. Hoe komt het toch, dat hier zo weinig aandacht voor is. We zijn overal en ergens, zoekende, afgeleid, druk en in beweging, terwijl alles wat we willen, zich recht onder onze neus bevindt. Goed voor jezelf zorgen is wat vaker gedurende de dag bij jezelf op bezoek gaan. Egoïstisch? Alles behalve. Als jij verkering hebt met jezelf, dan heb je als vanzelf met de hele wereld verkering. Als jij bij jou op bezoek bent, dan geef je de mensen om je heen het grootste cadeau.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares