Oranje nagels (part II)

Terwijl Koninginnedag allang achter de rug is en mijn nagels echter nog steeds oranje zijn, is voor sommige mensen deze feestdag nog niet voorbij. Ik heb het over de schoonmakers van Amsterdam, die nog steeds op dit moment onze troep aan het opruimen zijn. Als ik de foto zie in de krant, dan ziet het ernaar uit dat ze daar voorlopig nog niet klaar mee zijn. Best beschamend eigenlijk, om te zien hoe enorm veel troep we met z’n allen maken. Het lijkt ook wel alsof we het heel normaal vinden en we er verder niet bij stil staan. Ook op IJburg lag er einde van de dag nog veel zooi. Niet alleen afval maar ook niet verkochte meuk die mensen gewoon laten staan. Wat denken zij, denk ik dan. Ik ben geen gedachtelezer van beroep dus ik weet het niet, maar zou het iets in de trend van “ach, laat maar staan, dat wordt toch wel opgeruimd” zijn? Of zouden mensen er überhaupt niet bij stil staan, dat kan natuurlijk ook. Het lijkt wel alsof met Koninginnedag er andere regels gelden. Of geen regels, moet ik eigenlijk zeggen. Een soort van grenzeloosheid, argeloosheid en bewusteloosheid. Soms bekruipt mij het gevoel dat Koninginnedag zijn oorspronkelijkheid verliest. Het heeft zoiezo allang niets meer met de koningin te maken. Tuurlijk, in het Vondelpark en op veel andere plekken gaat het er heel gemoedelijk aan toe en draait het echt nog om de vrijmark, de zelfgebakken cup cakes en het viool spelen. Maar ergens heeft deze dag (en de avond vantevoren) ook zijn oorspronkelijke charme verloren. Vergeleken met vorig jaar is het ‘goed’ verlopen in de stad. Met andere woorden, minder incidenten, minder ambulances die moesten uitrijden en minder mensen bij de EHBO. Best raar, dat we vorig jaar als norm gebruiken, want toen is het behoorlijk uit de hand gelopen. Wat vinden we dan eigenlijk een ‘normale’ koninginnedag, vraag ik me af. Ik vind het in ieder geval niet normaal hoe we zo’n stad totaal verloederd achterlaten en dat er zo enorm veel alocohol gedronken wordt (en ook met name onder jongeren). Voor mij is elke ambulance die moet uitrijden voor iemand die teveel gedronken heeft er één teveel.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares