Resultaat of het moment

Wat is belangrijker, het resultaat (de uitkomst van iets) of de kwaliteit van het moment…? Een boeiende vraag die gisteren naar voren kwam tijdens een gesprek met een goeie vriend van mij. Hij merkte tijdens een zwemsessie die hij had, dat hij (en de rest van de groep ook) meer bezig was met het resultaat (in dit geval een heel baantje kunnen borst crawlen) dan de kwaliteit waarin hij zwemt. Hij vertelde mij dat hij merkte dat een extra half baantje kunnen zwemmen belangrijker was voor hem dan de kwaliteit van het moment. Hij kon het voorval in het zwembad groter trekken naar zijn dagelijkse leven. We zijn geneigd om met de uitkomst bezig te zijn, hoe groot of hoe klein ook. We focussen ons dáár, in de verte, waardoor we voorbij gaan aan nú. Stel, we gaan van A naar B, dan ligt vrijwel altijd onze focus op B. Maar wat gebeurt er eigenlijk tussen A en B? Voor welke kwaliteit van zijn, in al die momenten die er liggen tussen A en B, kiezen wij? Ik kan me ook herkennen in het resultaatgericht zijn. Het kan in iets heel kleins zitten, bijvoorbeeld afwassen. Onze afwasmachine is al weken niet werkend dus wij wassen weer af. Vaak wil ik de afwas gewoon gedaan hebben, en ben ik al bezig met dat het klaar is (lees: ik heb dan gewoon geen zin). Het moet af, punt. De kwaliteit waarin ik in zulke momenten afwas, is verre van liefdevol en aandachtig. Maar waarom zou ik het moment van afwassen niet volledig omarmen en dit met al mijn aandacht doen? Of het nou afwassen is, rijden in de auto, een groot project op werk of jezelf aankleden, het doet er niet toe. Niets van deze activiteiten zijn meer of minder belangrijk. Waar het om gaat is de kwaliteit waarin ik het doe, elk moment weer, wat ik ook doe. En de uitkomst…? Die ontvouwt zich vanzelf…..

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares