Zelf waardering

Ik ervaar steeds meer hoe fijn het is om goed voor mijzelf te zorgen. Het mooie is, ik zorg niet goed voor mezelf omdat het moet, omdat ik bijvoorbeeld ziek ben of ergens fysiek last van heb, maar omdat ik steeds meer liefde en waardering voor mezelf voel. Ik vind mezelf belangrijk genoeg om écht goed voor te zorgen. Ik logeer momenteel bij vriendin C. in Engeland, mijn vertouwde stek, waar ik vanmorgen samen met vriendin A. ben aangekomen. Toen ik mijn logeerkamer inliep, werd ik diep geraakt door de enorme liefde en aandacht die er in de kamer ‘hing’. Hoe heerlijk is het om ergens te komen waar je kan voelen dat er iemand woont die óók goed voor zichzelf zorgt. Op mijn bed lagen handdoeken, een kruik, een internationale stekker en een beker, het bed was heerlijk opgemaakt met extra kussens en terwijl ik mijn koffertje aan het uitpakken was, werd er beneden zalm met groentes klaargemaakt voor de lunch. Vanavond hebben we vroeg gegeten, zodat we allemaal nog wat tijd voor onszelf hebben en op tijd naar bed kunnen. Mijn kaarsje brandt, mijn wierookje ook, kopje thee naast mijn bed en ik heb mijn jogging aan. Ik kan me geen fijnere vrijdagavond voorstellen. Boeiend eigenlijk, zei ik tijdens het afwassen tegen vriendin A. hoe we weten dat dingen niet goed voor ons zijn, en dat we er tóch voor kiezen. Ik doe dat ook nog, soms met hele kleine dingen, maar het blijft een keuze die ik zelf maak. Echt goed voor jezelf zorgen gaat zoveel verder dan gezond eten, afentoe op tijd naar bed gaan, niet roken en zorgen dat je regelmatig beweegt. Goed voor jezelf zorgen is voelen hoe waardevol je bent en dat je, omdat je zoveel om jezelf geeft, keuzes maakt die jou ondersteunen. Het wordt dan heel simpel, want bij elke keuze zijn er twee smaken: het is óf een keuze die jou ondersteunt of het is een keuze die dat niet doet. Waarom we als mensen zoveel keuzes maken die ons niet ondersteunen, laat zien hoe weinig we onszelf (en ons lichaam) waarderen. Dat niet alleen, maar het laat ook een grote mate van arrogantie zien die we in ons dragen. Wij weten het beter, totdat ons lichaam protesteert. Een eerlijke vraag zou zijn: waarom wachten tot dat gebeurt? Waarom niet in dit moment kiezen om goed voor jezelf te zorgen? Het begint met één stap en het leuke is, de volgende stap dient zich vanzelf aan….

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares