Tanden knarsen

Ik had gisteren een afspraak met tandarts Yusuf op IJburg. Ik kwam niet voor mijn tanden, maar om over self-care te praten. Hij is de favoriete tandarts van mijn vriendin S. en zo noemde ik hem ook gisteren, toen ik hem de hand schudde. Het is dat mijn eigen tandarts zo lief en grappig is, anders was ik al naar Yusuf verhuisd. Omdat we maar 20 minuten de tijd hadden, ging het gesprek meteen naar de kern. Ik merk de laatste tijd hoe mooi dat is, korte en daardoor krachtige afspraken. De kwaliteit gaat vaak verloren als een afspraak (te) lang duurt en het verliest dan ook vaak aan waarde. Meer tijd zegt niet altijd iets over de diepte van de connectie. Ik vertelde hem wat ik doe en dat mijn focus self-care is. Dit is ook een geliefd onderwerp van hem en dit is ook de reden van ons samenzijn. Uiteraard ligt zijn focus op de self-care van de mond en het gebit, maar hij heeft duidelijk oog voor het grotere geheel. Hoe gaat het met de mensen die bij jou op je stoel liggen, vraag ik. Even los van de mondverzorging (hij is heel blij dat hier steeds meer aandacht voor is en dat steeds meer ziektes ook in verband worden gebracht met onze mond(verzorging)), valt het hem ook op dat veel mensen gestrest zijn en veel spanning met zich meedragen. Ik heb nog nooit zoveel gebitjes tegen het tanden knarsen moeten maken. Echt waar, zei ik, was dat eerst niet zo dan? Nee, het is echt opvallend. Veel mensen knarsen hun tanden in hun slaap en ik zie veel kiezen die afgebroken zijn. Een teken van spanning. Ik merk het als ze gaan liggen, hun kaken strak op elkaar, spanning bij hun slapen, schouders omhoog en een gespannen nek. Ik werk al meer dan 10 jaar als tandarts en ik zie echt een verschil, mensen hebben echt meer stress. Misschien een leuk idee om samen iets te gaan doen, stel ik voor, zodat jij ook iets kan aanbieden aan je klanten. Een self-care moment voor je klantenbestand, waarin we het naast de verzorging van de mond, het hebben over onze manier van leven. Oftewel, self-care in een breder perspectief. Ik vertel hem dat ik met mijzelf de afspraak heb dat als ik mijn tanden poets, ik op de badrand ga zitten. Anders ga ik andere dingen doen, zoals heel onhandig met één hand mijn kleren opruimen. Het is nog beter om voor de spiegel je tanden te poetsen, zegt Yusuf, dan zie je wat je doet. Je hebt geen idee hoeveel mensen ik heb moeten leren hoe ze hun tanden moeten poetsen. Geïnspireerd door de favoriete tandarts van vriendin S. ben ik gisteren begonnen met vóór de spiegel mijn tanden te poetsen. Ik mag van mezelf de badmat niet af…..een perfect stop momentje met mezelf zo vlak voor het slapen gaan.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares