Uit de kast

“Huh, is Ronald de Boer homo?”, vroeg ik gisteravond met lichte verwondering in mijn stem aan James. Het bleef even stil, ik vermoed dat James even de vraag op zich in moest laten werken terwijl hij zijn favoriete voetbal praatprogramma aan het kijken was, maar toen kreeg ik een behoorlijk stellige ‘nee’ terug. Waar die vraag vandaan komt? Ja, dat vroeg James zich ook af. Het tijdschrift L’Homo is uit, al een tijdje hoor, maar die kwam nu pas onder mijn aandacht en op mijn Linda app zag ik een filmpje over hoe dit tijdschrift tot stand is gekomen. Ik zag een cover met allemaal fijn gespierde beoliede mannen in vrolijk gekleurde speedo’s en de enige die ik herkende was Ronald de Boer. Mijn kennis van sporters is niet groot, dat moge duidelijk zijn. De insteek dit jaar van de L’Homo is het uit de kast komen van sporters. Grappige woordkeuze eigenlijk, uit de kast komen. Welke kast dan eigenlijk. Enniewee, ook onder de mannelijke sporters zijn er homo’s, uiteraard, en hier ligt nog veel taboe op. Met name onder de voetballers, want Ronald wilde blijkbaar best in zijn bijna Adam kostuum op de foto, maar hij hoeft uit geen enkele kast te komen. Aangezien ik de andere sporters niet ken, tast ik geheel in het duister wie er nu wel en wie er nu niet uit de kast komen. Ook zanger Jim Bakkum heeft een eigen fotoshoot in het blad, bij hem weet ik het nooit zo goed, in of uit de kast, maar wellicht weet hij het zelf ook nog niet. Waar wij als land zogenaamd heel tolerant en vrij zijn als het om geaardheid gaat (ik denk bijvoorbeeld aan een gay parade), zo kwetsbaar is het nog steeds als het om je ware aard laten zien gaat. Of dit nu om je geaardheid of iets anders waarmee je uit de kast wilt komen gaat, uiteindelijk gaat het om je zelf kunnen, mogen en durven zijn. Wat als jij mij echt zou leren kennen, wat weet jij dan nog niet van mij. Interessante vraag. Hoe spannend is het, ongeacht of je een top voetballer, bankier, politicus, huisman, slager, of wat dan ook bent, om wezenlijk jezelf te zijn. Ik vermoed dat het behoorlijk druk is in al die kasten. Ik weet dat er ook onder jongeren nog heel veel taboe, schaamte en onzekerheid op zit. Kent iemand de echte jou? Waar zit ik zelf nog in een kast, vraag ik me af. Ik stel me dan zo’n bezemkast voor met zo’n klein lampje waar het wellicht ook heel veilig en vertrouwd is. Er is heel veel eigen liefde, eigen acceptatie, veiligheid in jezelf en zelfvertrouwen nodig om uit de kast te komen. Sporter of geen sporter, homo of geen homo. Gewoon om je ware zelf te zijn.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares