Valentijn ben je daar?

In een artikel over waarom vrouwen hun mannen verlaten, ook als de liefde er nog is, wordt als voornaamste reden genoemd dat mannen er vaak niet zijn. Nou ja, ze zijn er wel, maar ze zijn er niet. Fysiek aanwezig zijn, wil niet zeggen dat je er bent. Veel mannen zijn afgeleid door tv, hun telefoon, het nieuws, spelletjes, sport en ga zo maar door. Dit geeft vrouwen, volgens het artikel, het gevoel dat ze niet gezien worden. Onze mannen zijn er wel, maar ze zijn dus niet aanwezig. Maar voelen mannen zich wél gezien en gewaardeerd door ons? Ik had het vandaag met een collega over Valentijnsdag  en ze vertelt dat haar vriend hier niets aan doet. En dat ze dit toch wel een beetje jammer vindt. Zou het kunnen dat als we dit jammer vinden, vraag ik haar, dat hieronder iets anders gaande is? Hoe komt het dat we zoveel aandacht voor Valentijnsdag hebben en we met elkaar miljoenen spenderen, opper ik. Voor mij laat dit zien hoe groot het gebrek aan intimiteit is, want anders hebben we zo’n dag niet nodig. Dan is ‘het’ er elke dag, en dan bedoel ik niet Valentijn, maar de intimiteit. Stel, ik krijg een Valentijnsdag kaart op 14 februari, maar alle andere dagen is mijn partner niet echt aanwezig, wat zegt een dergelijke kaart mij dan? Helemaal niets. Ik krijg liever als verrassing een bos bloemen op 10 april of een heerlijke kop soep op 4 oktober. We hebben het over samen tv kijken, en hoe dat is. Ik zei dat ik dit in het verleden veel gedaan heb, maar dat ik dan nooit het gevoel had dat we écht samen waren. Mijn favoriete onderdeel van de dag is altijd het avond eten, want dan neem je de dag door. En voor mij gaat dit verder dan hoe was het op werk, nou goed, wil je me de sla doorgeven. Het gaat voor mij om wat heeft je geraakt, wat was er mooi, wat vond je lastig, wat heb je geleerd en wat ging er helemaal geweldig. Maar dit geldt niet alleen met partners, zeg ik, maar ook op het werk. Hoe vaak nemen we de tijd om even belangstelling te tonen en te vragen hoe het écht met iemand gaat. Ik merk hoe leuk het is om juist niet te vragen hoe het gaat maar een andere vraag te stellen, bijvoorbeeld hoe zit je in je vel. Dat geeft meteen al een verdieping aan het gesprek. En zo praten we verder, over intimiteit. Maar om nog even terug te komen op de mannen, en dat artikel. Geldt dit alleen voor mannen of zijn wij als vrouwen ook vaak afwezig? Volgens mij mogen we dit veel breder trekken en ons gaan afvragen hoe het komt dat we collectief als mensen er niet zijn. Met de enorme afleiding die we met elkaar gecreëerd hebben, is er voor waardering en intimiteit weinig tot geen ruimte binnen relaties. Voor mij is Valentijnsdag allang begonnen, zonder kaartje, harten taart, romantisch diner of iets om uit te pakken. Gewoon er zijn, met al je aandacht en waardering, doet werkelijk wonderen.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares