Voeding en eten

Ik zat bij de kapper vandaag om mijn haarkleur op te frissen en terwijl ik zat te wachten, las ik de Margriet. Dat is echt zo’n tijdschrift wat ik zelden lees (behalve bij de kapper). Ik las iets wat mij inspireerde. Het artikel ging over een uitgebluste moeder met een drukke baan en zij ging een week lang, in mijn eigen woorden, ‘goed voor haarzelf zorgen’. Zij kreeg hierbij de hulp van o.a. een voedingscoach en die zei iets wat ik leuk vind. Niet alleen leuk, maar wat ik zelf ook ervaar. Ze schreef dat er een verschil is tussen voeding en eten. Dit verschil merk ik zelf heel duidelijk sinds ik meer naar mijn lichaam ben gaan luisteren en andere (voedings)keuzes maak. Eten is om te vullen en zijn vaak suikerrijke produkten en koolhydraten. Eten is dan meer vanuit een emotie. Voeding ondersteunt het lichaam, voedt het lichaam en geeft het lichaam waar het om vraagt (wat het nodig heeft). Dus terug naar de oervoeding, zo zegt deze voedingscoach. Zeker als je weinig energie hebt, vaak moe bent en je nogal wisselt in emoties (en de winter is ook nog aangebroken….) kan het extra ondersteunend werken om eens een tijdje te gaan observeren of je voor eten kiest of voor voeding. Daarbij ervaar ik zelf ook steeds meer dat eten geheel draait om gezelligheid, emotie, iets wat je samen doet  en dus ook erg veel voorkomt in de maand december…Als er mensen komen eten, zijn we snel geneigd om meer te gaan en anders te gaan eten, bijna alsof het met elkaar zijn niet voldoende is. Ook met feestdagen, zoals met Sinterklaas, speelt eten (snoepgoed) een enorme grote rol. Kerst draait om eten (en drinken) en gaan we voorbij aan waar het echt omgaat. Waarom is dat toch, als we met anderen gaan eten, dat we dan meer gaan eten, opeens een toetje doen, iets extra’s lekkers bij de koffie nemen of een uitgebreider gerecht maken? Kunnen we ook met elkaar zijn zonder een opvulling, vraag ik me af. Echt, het kan, en het is dan óók gezellig! Dus toen mijn ouders gister kwamen en mijn moeder taart mee had genomen, was het voor mij net zo gezellig. Ook als ik ervoor kies de taart niet te eten.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares