Volwassen

Je voelt echt als een volwassen vrouw. Dit kreeg ik gisteren als feedback van een vriendin van mij, nadat ze een sessie bij mij had gedaan in mijn praktijk. Waar ik normaal in reactie zou gaan, omdat volwassen bij mij een zware en serieuze lading in zich draagt, kon ik het nu volledig omarmen. Dank je wel, zei ik, en hiermee bevestigde ik mijn eigen stappen en keuzes van met name de afgelopen maanden naar volwassenheid. En nee, ik ben niet onlangs 18 geworden. Zojuist tijdens mijn ochtendwandeling langs de Amstel ben ik gaan voelen wat volwassen zijn eigenlijk betekent. Volgens het woordenboek ben ik dan lichamelijk en geestelijk volgroeid, gerijpt en op een leeftijd waarop ik onafhankelijk kan zijn. Ik heb lange tijd een reactie gehad op het woord volwassen, omdat ik dacht dat ik dan iets kinderlijks, vreugdevol en onschuldig moest laten gaan. Ik weet nu dat dit niet zo is. Het kind in mij zal er altijd zijn, met alles wat daarbij hoort, maar niet het kind dat iets nodig heeft, afhankelijk is, geen verantwoording nog neemt en denkt dat het overal mee weg komt, zonder dat het een impact heeft op zichzelf en anderen. Het volwassen zijn wat ik nu voel, heeft veel meer te maken met het omarmen van mijn vrouw zijn, een diep gevoel van verantwoordelijkheid, een wijsheid en stilte die in mij zitten en het steeds minder nodig hebben van buitenaf. Ik ervaar een grotere onafhankelijkheid, maar niet zozeer in financiële of materiële zin, maar veel meer in mezelf toestemming en de ruimte geven in wie ik ben en waar ik voor sta. Volwassen draagt een volheid in zich, een vervuld zijn. Een vervuld zijn van binnenuit, en vanuit die volheid leven. In die volheid en stilte liep ik vanmorgen langs de Amstel. Het gevoel dat ik steeds minder hoef te doen en steeds meer mag ontspannen in wie ik ben, en wat ik te brengen heb. Ik kijk naar de reflectie in het water van de huizen en het prachtige licht van de opkomende zon. Volwassenheid heeft niets met leeftijd te maken, maar met de stappen die we zetten en de keuzes die we maken. Zijn dit volle stappen, in de volheid van wie we zijn en met de daarbij behorende verantwoordelijkheid, of niet.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares