Waarom eet jij?

Alweer een geweldige InspiratieAvond “Love, Body & Food” met een geweldige groep vrouwen. Waar veel mensen op het moment bezig zijn met hun gezondheid, wat ze eten,  diëten, het lezen van boeken over voeding en het opvolgen van adviezen, wordt er een wezenlijk stuk overgeslagen. Want onze keuze in voeding, begint met liefde. Dan volgt ons lichaam, en dan komt uiteindelijk voeding om de hoek kijken. Liefde voor onszelf en bewust in ons lichaam zijn, zorgen er uiteindelijk voor dat we keuzes maken die goed voor ons lichaam zijn. Bewust-zijn komt van binnenuit en heeft niets buiten zichzelf nodig. Als ik bewust aanwezig ben, kan ik heel goed voelen wat mijn lichaam nodig heeft. Waarom zou ik dan naar iets of iemand buiten mijzelf luisteren die mij vertelt wat goed voor mij is? We kregen gisteravond een leuke vraag waar we in kleine groepjes met elkaar over mochten delen. “Waarom eet jij?” was de vraag en is een vraag die we ons eigenlijk zelden stellen. Oorspronkelijk is eten bedoeld om ons te voeden, en het lichaam dát te geven wat het nodig heeft op die momenten dat zij erom vraagt. Tegenwoordig is eten gezellig, emotioneel, behoeftig, vervullend, verwennend, belonend, straffend, troostend, opwekkend, sociaal verbonden, om erbij te horen en bovenal: alom aanwezig. Overal is eten. Doordat eten in de loop der jaren zoveel functies heeft gekregen, zijn we steeds verder verwijderd geraakt van waarom we ook alweer eten. Eten om te voeden is allang niet meer. Ik heb een paar jaar geleden besloten om weer te gaan eten om te voeden en dit is een heel boeiend en soms uitdagend proces. Ik zit hier nog midden in en het is een avontuur dat mij telkens weer verrast en mij uitnodigt om écht naar mijn lichaam te luisteren. Ik kom hierin ontzettend veel overtuigingen tegen en ook heel veel opvattingen van buitenaf. Het is een avontuur dat mij soms enorm triggert en vraagt om heel eerlijk te zijn. En ja, ik heb ook momenten dat ik eet om mezelf naar beneden te halen, om niet te hoeven voelen, uit verveling of omdat ik moe ben. Is dat erg? Nee, totaal niet. En dat vond ik gisteren óók zo mooi aan de avond. Het gaat niet om goed of fout en het gaat niet om onszelf af te straffen als we bijvoorbeeld een stuk taart hebben gegeten. Dit heeft namelijk niets met liefde te maken. Maar ik weet wel dat: hoe meer ik van mezelf hou en ik hoe meer ik bewust aanwezig ben, ik dat stuk taart niet nodig heb.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares