Wat vertel je..

….kinderen over onderwerpen die gevoelig liggen. De dood bijvoorbeeld. Wij volwassenen hebben hier uiteenlopende ideëen over en sommige volwassenen vinden het zelfs heel lastig om het uberhaupt over de dood te hebben. Dus wat vertel je dan kinderen, als bijvoorbeeld hun moeder dood is. Iemand die katholiek is, zal wellicht zeggen dat mama in de hemel is, iemand anders zal zeggen dat mama bij God is en weer iemand anders zal zeggen dat mama een ster is, in de lucht is, heel lang slaapt of op reis is. Mooie antwoorden, alleen hoe waar zijn ze? Ik heb geen idee. Ik heb de persoon God zelf nog nooit ontmoet, de hemel ken ik ook niet en in de lucht zijn er soms heel veel wolken maar verder heb ik geen idee wat daar nog meer is. Een ster, ja, dat zou prachtig zijn, want dan kan je elke avond naar je mama kijken. Maar waarom zit ze dan daar, en niet hier? Vind ze het hier soms niet leuk? En op reis wil zeggen dat ze weer terugkomt, want mensen die op reis zijn, komen uiteindelijk weer terug. Toch? Wat ik onder meer zo fantastisch aan kinderen vind, is hun totale eerlijkheid. Er is geen doen alsof, veinzen, leuk willen doen of in de smaak vallen. Het zijn de volwassenen die zich dit gaandeweg eigen maken. Het zijn de volwassenen die moeite hebben met eerlijk zijn en met durven zeggen dat we het niet weten. Dat ook wij niet alwetend zijn, ook al zijn we groot. Dat ook wij niet alle antwoorden hebben. Dus wanneer iemand dood is, zou het meest oprechte antwoord zijn dat we eigenlijk niet precies weten waar iemand dan is en wat er dan gebeurt, mocht een kind ons dit vragen.  Het enige wat we weten is dat iemand dood is en er niet meer is. Ook ik heb mijn ideëen over de dood. Ik heb het gevoel dat we allemaal een ziel zijn en dat het na dit leven niet ophoudt. Zeker weten, doe ik dit echter niet. Dus als ik eerlijk antwoord zou geven, zou ik dat zeggen. Dat ik het niet zeker weet maar dat ik hoop dat het hierna niet ophoudt en dat ik het gevoel heb dat we allemaal een ziel zijn. Over de dood zijn er ontelbare mooie verhalen. De vraag is echter, wat vertel je een kind?

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares