Joehoe, we zijn er nog!

Ik weet niet hoe het bij jou/jullie is, maar James en ik zijn vanmorgen gewoon wakker geworden. Ok, iets later dan normaal, maar ja, daar is het zondag voor. En ik was vanmiddag lunchen op Blijburg met drie vriendinnen en die zijn er dus ook nog. Naar mijn weten is er nog geen aardbeving geweest, alleen de vulkaan bij IJsland is weer wat aan het muiten maar ja, moeder aarde doet haar ding. Dat doet ze zoiezo wel, ook als mijnheer Camping de wijsneus uithangt. Waarom wij als mensen nog steeds het arrogante idee hebben dat wij meer weten dan het universum/god/hogere kracht/iets groters dan wij/ de natuur of hoe je het ook noemen wilt, blijft me verwonderen. Of dat wij als mensen het idee hebben dat we controle kunnen uitoefenen op de aarde, op de natuur, en nog verder, hoe ons leven zal verlopen. Zolang ik niet weet wanneer ik dood ga, heb ik niet het idee dat ik controle heb over de rest van mijn leven. Tuurlijk, ik kan wel een intentie hebben, en een verlangen, maar hoe het daadwerkelijk verloopt, it beats me. Ik kan er honderdduizend gedachtes aan wijden, maar ik krijg niet de indruk dat dit enig verschil maakt. Ook geloof ik niet in glazen bollen waarin de toekomst zich laat zien. Wat wij als mensen wél kunnen hebben, is een grote mate van respect voor de aarde en daarmee voor onszelf, de ander en ons leven. Respect voor de mensen, voor de bomen, voor de dieren, voor het feit dat we kunnen ademhalen, dat er vuur is, dat er water is, dat er lucht is en dat de aarde ons zoveel te bieden heeft. Afentoe even een stapje terug doen en een grote mate van nederigheid en dankbaarheid voelen, daar is niets mis mee.
Ik vind het wel heel leuk dat we er allemaal nog zijn vandaag. Volgens mij zijn wij mensen ook nog lang niet uitgeleerd hier op aarde. Ik in ieder geval niet. Rustig idee ook, dat het niet aan ons is of en wanneer de aarde gaat beven, schudden, overstromen, losbarsten of vergaan. De natuur gaat rustig haar gang. Dit heeft ze altijd al gedaan en dit zal ook altijd zo blijven. Wat wij kunnen doen, is respect hebben, en ons bewust en dankbaar zijn. Dan is al dat doemdenken volstrekt overbodig, hoeft Jezus niet opgetrommeld te worden, gaat er niemand naar het paradijs want er is nergens om naar toe te gaan en kunnen we genieten van wat er nu is. Nu ben ik stiekem wel benieuwd met welke verklaring Mister Camping zal komen voor zijn ietswat misplaatste voorspelling. Een acute aanval van dementie misschien, of wellicht heeft hij een sterkere bril nodig…

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares