Wetenschap

Nu ik sinds een tijdje de intentie heb om geen suiker meer te eten, vond ik het extra leuk om vanmorgen in Vrouw Magazine van de Telegraaf een artikel te lezen over vrouwen die allemaal dezelfde beslissing hebben genomen. Allemaal om verschillende redenen maar ze eten allemaal geen suiker meer. De rode draad in alle vier de interviews met deze vrouwen is dat ze zich allemaal beter, geweldig en vitaler voelen. Ze zijn minder moe, hebben minder tot geen last van de klachten die ze oorspronkelijk hadden en ervaren een groot verschil met toen ze nog wél suiker aten. Ze doen het niet vanuit een schoonheidsideaal (maatje 36), maar puur en alleen omdat ze zijn gaan voelen wat suiker met hun lijf doet. Een van de vrouwen heeft kanker en een alternatieve arts had haar verteld dat kanker suiker heerlijk vindt. Ik heb dit ook onlangs vernomen, van een vriendin van mij die borstkanker heeft, en haar dieet behoorlijk heeft aangepast. Hoewel de arts in het ziekenhuis haar geen enkel voedingsadvies heeft gegeven, had ook zij vernomen dat suiker in haar toestand niet goed is. Het gaat met haar, ondanks de chemokuur, heel erg goed. Wat ik altijd weer zo wonderlijk vind, is dat aan het einde van een dergelijk artikel een kort interview staat met de titel ‘hoe slecht is suiker?’ waarin een aantal statements staan van een ‘specialist’ van ‘een voedingscentrum’, die begint met ‘suiker is een belangrijke energiebron voor het lichaam’ en ‘dat het nooit wetenschappelijk is aangetoond dat kanker zou groeien van suiker of dat er een verband is tussen candida en suiker’. Waarom willen we toch altijd alles wetenschappelijk bewijzen, vraag ik me af. Is dat het hoofd dat het overneemt? Zijn we het zo afgeleerd om gewoon naar ons eigen lichaam te luisteren en zelf te voelen wat goed voor ons is, zoals de vier vrouwen uit het artikel. Ons lichaam is zo wijs en weet zo goed wat het wél en wat het niét nodig heeft. Maar toch moet het verstand er tussen komen en willen we een ‘wetenschappelijk bewijs’. Er is nooit ‘een overgevoeligheid voor suiker wetenschappelijk aangetoond’. Als je het mij vraagt, en aan mijn lichaam, dan hebben we allemáál een overgevoeligheid voor suiker. Ok, het is dan niet wetenschappelijk bewezen, maar als er zoveel mensen zijn die zich beter voelen door minder of geen suiker te eten, dan is dat toch voldoende. Er valt dan werkelijk niets meer te bewijzen. Voor mij in ieder geval niet. Ik weet zelf namelijk het allerbeste hoe ik me voel.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares