Yoga voor mannen

Yoga voor mannen, het is in opkomst. In het Parool staat een erg geestig artikel hierover, waarin 8 mannen van een maandagavond les worden geinterviewd. Het artikel begint meteen met flauwe grappen over chakra’s en ik moet meteen aan James denken. Toen ik nog in mijn chakra en yoga fase zat, maakte hij (en mijn zwagers) ook regelmatig grappen over chakra’s. De bekendste was altijd ‘chakra in je broek’ en van daaruit ging het dan verder. James heeft één keer een yogales met mij mee gedaan, op Bali, en die vergeet hij nooit meer. Los van het feit dat het onprettig warm was, was de les ronduit pittig. Nee, yoga is zeker niet voor watjes. Ik was toen behoorlijk fanatiek, dus de lessen die ik toen volgde waren een behoorlijke uitdaging, voor zowel lichaam als geest. De mannen in het artikel noemen het geen yoga, maar rekken en strekken. Ze doen actief mee, maar er wordt tussendoor veel afgezeken, uitgelachen en heel veel gezweet. De groep is blijkbaar een hit, want er is al een wachtlijst. De mooiste zin van het artikel staat aan het einde, namelijk “Het meditatieve, hier in het nu zijn, vind ik honderd keer uitdagender dan opdrukken”. Dit wordt gezegd door een van de mannen, die zelfs al een yogamatje voor thuis heeft gekocht, maar deze nog niet heeft uitgepakt. Ik ben het hier helemaal mee eens en dat is ook precies waar het bij yoga omgaat. Het wonderlijke is, dat voor mijn gevoel deze focus behoorlijk naar de achtergrond is verdwenen met alle yoga stromingen die als paddestoelen uit de grond schieten. Yoga gaat om lichaamsbewustzijn, lichaam en geest (hoofd) in hetzelfde moment. Oftewel, als je op je mat staat, sta je op je mat. In mijn ervaring gaat yoga teveel om de oefeningen, kracht, snelheid, uiterlijk vertoon en wat je lichaam allemaal kan (en niet kan). Hierdoor ga je voorbij aan waar het wezenlijk omgaat, niet alleen tijdens yoga, maar in het hele leven. Het mooie is wel, je kunt het in elk moment oefenen, ook als je niet op een yogamat staat. Ik ben zojuist weer even opnieuw in mijn bureaustoel gaan zitten, dit keer met volledige aanwezigheid. Yoga in haar pure vorm, en dat gewoon terwijl ik achter mijn laptop zit. Hoe simpel kunnen de dingen zijn…..

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares