Zijn er ook stoelen?

Het is drie minuten voor vijf en collega Eleonora en ik geven om 17:00 een Verkering met Jezelf workshop in Amsterdam Noord aan een groep jonge meiden. Sorry zeg ik, als ik uitstap, drukke dag op werk en veel verkeer. Geen probleem zegt Inge van Elance Academy, die ons gevraagd heeft de workshop te geven, ik kom ook net aan. Gelukkig. We lopen het clubhuis in waar het gezellig druk is. De muziek staat hard aan, een biljarttafel en pinpong tafel zijn in gebruik en overal zitten en lopen meiden rond. Waar gaan we de workshop geven, vraag ik. Ja, dat moeten we even kijken. Never a dull moment, zou mijn oma zeggen. Ik kijk om me heen en zie nergens een stoel. Zijn er ook stoelen, vraag ik.  Er wordt wat rondgevraagd en rondgekeken. Misschien kan je in de gymzaal de workshop geven? We lopen een ijskoude zaal binnen. Dit is te koud zeg ik, dat is geen verkering met jezelf. Maar er staan hier wel stoelen! Tien minuten later zitten we in een kring in een knutselruimte, waar de mevrouw van de knutselworkshop in rap tempo haar spullen heeft opgeruimd. Iedereen helpt mee, de workshop is begonnen.

Wat volgt is een geweldige workshop, die geweldig is doordat de meiden die meedoen geweldig zijn en eigenlijk de workshop geven. Omdat het nogal rommelig van start ging, vragen we iedereen om het knutsellokaal in stilte te verlaten om vervolgens opnieuw binnen te komen. Je mag bij binnenkomst op een andere stoel gaan zitten, want we zijn vaak geneigd om naast iemand te zitten die we kennen. Wie voelt er een verschil, vraag ik, als iedereen weer zit. Een aantal handen gaan omhoog. Een meisje deelt dat het rustiger voelt in de ruimte en dat ze zelf ook meer ontspannen op haar stoel zit. We hebben het over ons lichaam en in welke mate we hiermee contact hebben gedurende de dag. Wie wacht met naar de wc gaan als die moet? Bijna iedereen steekt haar hand op. Wie blijft er tot laat op terwijl die eigenlijk moe is? Weer steekt bijna iedereen haar hand op. Ik vertel over keuzes, en hoe we continu keuzes maken. Er zijn twee soorten keuzes: chocolade en vanille. Chocolade is een keuze die jou ondersteunt en die liefdevol is, en vanille is een keuze die jou niet ondersteunt en die niet liefdevol is. Iedereen krijgt even de tijd om na te denken over haar keuzes. Waar kan jij deze week een chocolade keuze maken, kortom, een keuze die jou deze week gaat ondersteunen? We delen allemaal hardop onze keuze, waardoor we van elkaar kunnen leren.

En zo gaat iemand in plaats van een hele zak snoep per dag een halve zak snoep per dag eten, gaan er een aantal wat minder op hun telefoon zitten voor het naar bed gaan (mezelf incluis) en gaan er een aantal minder lang snoozen in de ochtend. Iemand anders kiest ervoor om in de avond niet én naar de tv te kijken, én achter haar laptop te zitten én op haar telefoon te kijken. Ze deelt eerlijk dat ze liever niet alleen wil zijn, met zichzelf. Maar er is niets geweldiger dan jij, zeg ik, echt waar. Er is niets daarbuiten wat geweldiger is dan jij, geen Facebook, geen televisie, geen vriendje, geen Mount Everest. En ik kan het weten, want daar ben ik geweest: het is daar niet mooier dan wat er voor moois in ons allemaal zit.

door
Vorige blog Volgende blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 shares